5 minut/y čtení (1041 slov)
Doporučené

Samotížné solární systémy: Udržitelná řešení pro ohřev vody

Samotížné solární systémy Samotížné solární systémy

V dnešním světě, kde se stále více klade důraz na ochranu životního prostředí a udržitelnost, nabízejí samotížné solární systémy řešení, které mohou snížit energetické náklady a zároveň minimalizovat dopad na životní prostředí. Samotížné solární systémy využívají sluneční energii k produkci tepla a elektřiny pro domácnosti i průmyslové aplikace, což přispívá k energetické nezávislosti a snižování emisí skleníkových plynů. V tomto článku se podrobněji zaměříme na význam samotížných solárních systémů a jejich roli v budování udržitelnější budoucnosti. 

Solární ohřev vody a energetická účinnost

Jedním z nejvýznamnějších aspektů samotížných solárních systémů je jejich schopnost efektivně ohřívat vodu prostřednictvím sluneční energie. Tyto systémy využívají solární kolektory nebo solární panely k zachycení slunečního záření, které se následně přeměňuje na teplo pro ohřev vody. Tento proces snižuje spotřebu fosilních paliv a emisí skleníkových plynů, což přispívá k ochraně životního prostředí. Navíc, díky využití obnovitelných zdrojů energie, mohou samotížné solární systémy výrazně snížit energetické náklady domácností a firem.

Podpora energetické nezávislosti

Samotížné solární systémy přispívají k energetické nezávislosti tím, že umožňují jednotlivcům a podnikům generovat vlastní energii prostřednictvím slunečního záření. Tato nezávislost na externích dodavatelích energie zvyšuje odolnost domácností a firem vůči kolísání cen energie a může přinést dlouhodobé úspory. Kromě toho, samotížné solární systémy snižují závislost na neobnovitelných zdrojích energie, jako jsou fosilní paliva, a podporují rozvoj udržitelných technologií.


Nobel Solární Systémy: Široká škála produktů a řešení

Společnost Nobel, se sídlem v Bulharsku, je jedním z předních evropských výrobců solárních systémů, který nabízí širokou škálu produktů pro domácnosti i průmyslové aplikace. V tomto článku se podrobněji zaměříme na solární systémy Nobel a jejich roli ve zvyšování energetické efektivity a ochraně životního prostředí. Společnost Nobel, nabízí inovativní a energeticky účinný solární ohřívač vody Apollon, který přináší špičkový výkon a spolehlivost. V tomto článku se podrobněji zaměříme na Nobel Apollon a jeho přínosy pro zákazníky a životní prostředí.

Samotné systémy Nobel - Apollon

Nobel Apollon je vysoce efektivní solární ohřívač vody, který kombinuje vysokou účinnost a inovativní technologie pro zajištění maximálního výkonu a energetických úspor. Některé klíčové vlastnosti a výhody Nobel Apollonu zahrnují:

  1. Vysoká účinnost: Nobel Apollon využívá vysoce účinné solární kolektory, které poskytují maximální absorpci slunečního záření a rychlý přenos tepla do ohřívače vody. Díky této vysoké účinnosti dokáže Apollon snížit spotřebu energie a náklady na ohřev vody.
  2. Inovativní design: Nobel Apollon je navržen s důrazem na estetiku a funkčnost. Jeho elegantní design a kvalitní materiály zaručují dlouhou životnost a snadnou instalaci.
  3. Snadná instalace a údržba: Nobel Apollon je navržen tak, aby byl snadno instalovatelný a vyžadoval minimální údržbu. Systém je kompatibilní s různými střešními konstrukcemi a lze jej snadno integrovat do stávajících systémů ohřevu vody.
  4. Ekologický a udržitelný: Nobel Apollon je šetrný k životnímu prostředí, protože využívá sluneční energii místo fosilních paliv pro ohřev vody. Tím přispívá ke snižování emisí skleníkových plynů a podporuje udržitelný rozvoj.
  5. Kompatibilita s dalšími technologiemi: Nobel Apollon lze kombinovat s dalšími technologiemi, jako jsou tepelná čerpadla nebo plynové kotle, což umožňuje maximální energetickou efektivitu a flexibilitu. Díky této kompatibilitě mohou uživatelé využít nejvhodnější zdroj energie podle aktuálních podmínek a potřeb.
  6. Záruka kvality a spolehlivosti: Společnost Nobel poskytuje dlouhodobé záruky na své produkty, což dokládá jejich důvěru v kvalitu a spolehlivost solárního ohřívače Apollon. Zákazníci tak získávají jistotu, že investice do tohoto systému jim přinese dlouhodobé úspory a spokojenost.
Nobel Apollon představuje inovativní a energeticky účinné řešení pro ohřev vody v domácnostech i průmyslu. Díky svým vysokým účinnostem, inovativnímu designu, snadné instalaci a kompatibilitě s dalšími technologiemi představuje Apollon ideální volbu pro ty, kteří hledají udržitelný a spolehlivý zdroj teplé vody. Navíc, díky svému ekologickému charakteru a podpoře udržitelného rozvoje, přispívá Nobel Apollon k ochraně životního prostředí a snižování emisí skleníkových plynů.

Předpoklady pro instalaci samotížného solárního systému

  • Samotížné solární systémy dodáváme pro objekty, kde spotřeba teplé užitkové vody není více, než 300 l. Systémy o velikosti 300 l jsou vhodné pro až 6 osob.
  • Způsob montáže solárního systému musí splňovat předpoklady pro správnou funkčnost samotížného systému
  • Z technického hlediska je nutné, aby solární zásobník samotížného systému byl umístěn výškově nad solárními panely. V praxi se to řeší tak, že solární kolektory se dají níže k okapům, bojler pro samotížný solární systém se umístí například na půdě nebo přichytí ke krokvím. 
  • Pokud je primární okruh naplněn nemrznoucí směsí, lze ho využívat i celoročně. 
  • Důležitým předpokladem celoročního provozu je také umístění samotného zásobníku. Ten by se měl nacházet jak již bylo řečeno vzhledem ke gravitačnímu principu cirkulace (teplonosná kapalina stoupá vzhůru do zásobníku a studená klesá, tímto dochází k jeho ohřevu) nad úrovní samotných kolektorů a z důvodů ochrany před mrazy nejlépe v zateplené části půdy, nebo podkroví. Pokud tyto předpoklady stavební úpravy nesplňují, je třeba zvážit dodatečnou izolaci takového zásobníku, aby v důsledku mrazu nemohlo dojít k jeho poškození
  • Dříve se u těchto systémů instalovaly podobně jako u otopných systémů otevřené expanzní nádrže, které vyrovnávají roztažnost teplonosné kapaliny, nicméně moderní systémy díky své konstrukci již takové opatření nevyžadují.
  • Samotížný systém má dvě nesporné výhodyObejde se naprosto bez el. energie. Další výhodou je jeho spolehlivost a snadná montáž, kterou je na rozdíl od soustav s nuceným oběhem možno zvládnout svépomocí se základním technickým vybavením a vědomostmi.
  • Nevýhodou gravitačních- samotížných systémů je, že cirkulace kapaliny probíhá při teplotách nad 40°C. Proto nevyužijete nízkointenzivní sluneční záření např. v zimních měsících. (Kolektor zpravidla neohřeje kapalinu na dostatečnou teplotu, aby začala cirkulovat). 

 Výhody samotížných solárních systémů

  • Téměř nulové provozní náklady, zapotřebí je pouze kontrolovat nemrznoucí směs
  • Bez nutnosti připojení elektrické energie pro funkčnost solárního systému
  • Možnost alternativního ohřevu el. patronou, krb. vložkou, kotlem na TP Vysoká úspora při ohřevu TUV
  • Téměř absolutní bezporuchovost 
  • Beztlakový solární systém 
  • Stavebnicový typ 
  • Snadná montáž pro zručného člověka 
  • Výborný poměr cena/ výkon

Jak velké samotížné systémy dodáváme?

  • Tyto solární systémy dodáváme v objemech bojleru 160, 200, 320 l. Adekvátně k tomu se dimenzují solární kolektory. 
  • Nejčastější použití je v chatách, rekreačních střediscích, dětských táborech apod. 
  • Solární sety kupujeme od renomovaných výrobců se zkušenostmi při výrobě přes 30 let. Tyto systémy jsou generační záležitost, jejich spolehlivost je maximální. 
  • Vyrobeny a namontovány byly miliony těchto produktů.
...

Samotížné solární systémy | Apollon

Prodej a montáž: Samotížné solární systémy na ohřev vody. Systémy Apollon patří mezi nejlepší ve své třídě. Vysoká životnost, min. nároky na údržbu.
Solární kolektory: rychlá návratnost investice?
Termostatické směšovací ventily a solární systém