5 minut/y čtení (929 slov)

Solární ohřev vody na chatě

solarni-ohrev-vody-na-chate Řešíte solární ohřev vody na chatě?

Vlastníte chatu a neustále řešíte jak efektivně ohřívat vodu? 

  • Nejčastější trápení chatařů je, že při příjezdu na svou chatu musí zapínat bojler, aby si ohřáli vodu. Protože ohřev elektrickým bojlerem ale trvá i několik hodin, není příliš komfortní čekat, než si umyjete ruce v teplé vodě. A to nemluvíme o zimním období, každý uvítá teplou vodu, aby si napustil vanu, nebo se osprchoval v teplé vodě. Spínat bojler na dálku může být finančně náročné, včetně poplatků za GSM technologie a podobně. Každý také nemá odvahu spínat spotřebiče dálkově, když je nemá osobně pod kontrolou. Přece jen riskovat, že dojde k nehodě a vy se o ní dozvíte až za x dní, není příliš žádané.
  • Další problém nastává, při cenových platbách za energie při ohřevu vody v chatách, respektive rekreačních objektech. Zpravidla mají dodavatelé elektrické energie uzavřeny s majiteli nevýhodný tarif a ohřev vody na chatě se tak značně prodražuje. 

Uvažujete o solárním ohřevu na chatě?

  • Solární ohřev na chatě je velmi komfortní záležitost. V podstatě přijedete a teplou vodu máte ihned k dispozici. Tímto způsobu ohřevu vody na chatě se plně vyrovnáte přípravě teplé vody v rodinných domech. 
  • Solární systém žije svým vlastním životem a stará se automaticky o ohřev vody. Stačí mít pouze v zásuvce regulaci, která ihned jakmile vysvitne slunce začne ohřívat bojler.

Jaké řešení k ohřevu vody na chatě tedy zvolit?

  • V podstatě máme dvě možnosti jak ohřívat vodu solárními panely. Jedná se o dva zcela odlišné systémy. Každý má své přednosti a i nevýhody. Rozhodnutí jaký systém zvolit bude závislé především na vašich finančních možnostech a možnostech realizace samotné. K ohřevu vody můžete zvolit buď samotížný solární systém nebo systém s čerpadlem.

1. Samotížný solární systém pro chaty

  • Samotížný solární systém je výhodný především v tom, že cirkulace teplonosného média, nemrznoucí směsi co ohřívá zásobník vody probíhá bez nutnosti elektrické energie, bez čerpadla, samotíží. K těmto systémům není třeba elektrického proud, mohou tak spolehlivě fungovat i na chatách, kde není elektřina.Teplá kapalina v solárních kolektorech stoupá do bojleru, který je umístěn výškově nad solárními kolektory a ochlazená kapalina proudí zpět do kolektorů, takto je to pořád dokola, dokud na solární kolektory dopadá dostatečné množství slunečního záření. Další výhodou jsou nízké pořizovací náklady, jedná se o levný solární ohřev vody. Podrobnosti o těchto systémech naleznete na stránce: Samotížné solární systémy.
  • Nevýhodou těchto systémů je nutnost umístit zásobník vody nad kolektory a nemožnost regulace teploty ohřevu vody v bojleru. Tím že teplonosné médium proudí samotížně, nelze ho nijak ovládat, bojler se nahřívá po celou dobu slunečního svitu. Co se týká teploty výstupu vody z bojleru, toto lze snadno regulovat termostatickými směšovacími ventily, které se postarají o výstupní teplotu vody. Nehrozí tak žádné opaření, případně popálení v okamžiku, kdy je celý bojler ohřátý na vysokou teplotu. Pokud máte zájem o tento typ solárního ohřevu na vaší chatě, vyberte si z naší nabídky solárních systémů. 
...

Prodej samotížných solárních systémů Apollon

Prodej a montáž špičkových samotížných solárních systémů Apollon. Pokud uvažujte o pořízení samotížného solárního systému Apollon je správná volba!

2. Solární ohřev s nuceným oběhem

  • Jedná se o plnohodnotný solární systém, který se běžně montuje na rodinné domy. Přenos kapaliny ze solárních kolektorů je řízen pomocí solárního regulátoru, který spíná a vypíná čerpadlo na základě vyhodnocení rozdílu teplot mezi solárními kolektory a teplotou v bojleru. Tyto systémy ke svému chodu vyžadují přívod elektrické energie, potřebné pro svůj chod. 
  • Výhodou je efektivní ohřev vody solárními kolektory a komfortní přístup k teplé vodě. 
  • Mezi nevýhody bude patřit cena, neboť tyto solární systémy jsou podstatně dražší než samotížné. Pokud ovšem cenu neřešíte, není nic lepšího, než svou chatu postavit tímto způsobem řešení ohřevu vody na úroveň rodinného domu.

V roce 2018 jsme realizovali profesionální řešení ohřevu vody na rekreačním objektu, chatě u Benešova. Zákazník měl elektrický dosluhující bojler. Když už se měl měnit, vzal to pěkně od podlahy a rozhodl se pro komfortní řešení ohřevu solárním systémem s nuceným oběhem. Instalovali jsme rovnou 300 l bojler s 2 solárními kolektory Immo Logis GSS 250. Taková velikost bojleru na chatě zajistí pohodlně i několik van s horkou vodou. 

Navíc majitel měl už vnoučata, takže přebytky teplé vody krásně využije k ohřevu bazénu. Tohle je ale jiné téma a ocení to především právě děti, které se na chatě budou rekreovat.

Solární umístěné kolektory na chatě
Bojler jsme umístili do sklepa chaty

Zanechte nám na Vás kontakt, navrhneme Vám řešení! 

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Solární vytápění chaty

  • Solární systémy obecně nejsou příliš vhodné pro vytápění objektů, ať už rodinných domů, chalup nebo chat. Chaty zpravidla nebývají celoročně obyvatelné a při jejich budování se počítalo spíše s sezónní návštěvností. Z tohoto důvodu se příliš neřešily tepelné ztráty u těchto objektů již při samotné realizaci. Stejně tak to bývá s otopným systémem, kdy pouze menší část z chat má topení řešeno jiným způsobem, než jen otopem kotlem na tuhá paliva, respektive krbovou vložkou, přímotopy a podobně. 
  • Přesto je nutno říci, že pokud máte zájem o solární vytápění chaty nebo chalupy, jsem schopni vám navrhnout některá z možných způsobů řešení. Solární vytápění v těchto objektech lze řešit profesionálně, kdy tepelný výkon z kolektorů umístěných na objektu přenášíme na Fan coil. Přes tepelný výměník je větráky přiváděn do objektu již teplý nebo horký vzduch v závislosti na dostatečném množství slunečního záření. Jedná se v podstatě o řešení srovnatelné s přitápěním teplovzdušnými kolektory. Naše systémy však dokáží vygenerovat mnohem více tepelné energie, neboť jejich solární kolektory, které používáme jsou vysoce výkonné, nejedná se o žádné plastové náhražky.
Solární systémy na ohřev vody
Jak šetřit s vodou v domácnosti? Poradíme Vám!