4 minut/y čtení (795 slov)
Doporučené

Údržba elektrické patrony v bojleru

Bezpečnostní termostat elektrické patrony Bezpečnostní termostat zabezpečuje řádné vypnutí topné patrony

O elektrickou patronu je třeba se starat

  • Pokud dohříváte bojler elektrickou topnou patronou, je třeba jí věnovat občas určitou péči. Toto ostatně je i v návodu k použití každého elektrického topného tělesa. Samozřejmě, návody nikdo nečte, ale potom jsme sami strůjcem svého štěstí a nemůžeme nadávat na to, že ta patrona je nekvalitní, že odešla, že nás jejím prodejem podvedli a podobně. 
  • V solárních zásobnících je elektrická topná patrona těleso vnořené do kapaliny. Kvalitu vody neovlivní ani bojler ani patrona
  • Takže doporučujeme 1x za 2 roky bojler pěkně vypustit a věnovat hodinu práce elektrické patroně a pěkně ji očistit od usazenin a nečistot. Pak Vám vydrží!

Věnujte 0,5 hodiny práce 1x za 2 roky a zajistíte si bezporuchový provoz elektrické patrony.

Z čeho se elektrická patrona skládá?

Provozní termostat Dražické patrony
  • Elektrické topné těleso, které je vnořeno v otvoru 6/4 solárního zásobníku nebo jeho čistící přírubě může časem vykazovat určitou poruchovost. 
  • Topná tělesa obsahují topnou tyč a  2 termostaty pro jeho bezpečný provoz. 
  1. Provozní termostat zajišťuje ohřev vody pomocí elektrické energie na požadovanou teplotu. 
  2. Bezpečnostní termostat zajišťuje bezpečné vypnutí přívodu elektrické energie do topné patrony v případě, že provozní termostat řádně neplní svoji funkci.



V solárních zásobnících nejčastěji najdeme elektrická topná tělesa Dražice 2.5 kW nebo elektrická topná tělesa Regulus ETT- M 2.4 kW.


Při výpadku tepelné pojistky patrona netopí!

Vyskočená bezpečnostní pojistka na termostatu

Pokud Vám přestalo nahodile fungovat elektrické topné těleso v solárním zásobníku, došlo patrně k výpadku pojistky bezpečnostního termostatu. 

Opětovné uvedení do provozu topného tělesa provedete zamáčknutím vyskočené bezpečnostní tepelné pojistky. Na obrázku je zobrazena vyskočená bezpečnostní pojistka. Kolíček na červeném termostatu vyskočen - nutno zamáčknout.

Před opětovným uvedením do provozu je třeba ohledat možnou příčinu sepnutí bezpečnostního termostatu a vyskočení bezpečnostní tepelné pojistky. 

  • Nejčastějším důvodem je špatná funkce provozního termostatu. Provozní termostat může přestat správně pracovat pokud je patrona zanesena vodním kamenem. V tomto případě brání vodní kámen a jeho usazeniny přenosu teploty vody přes jímku patrony na kapiláru termostatu. 
  • Další z příčin může být porucha na provozním termostatu. V tomto případě nezbývá, než nefunkční termostat nahradit novým.

 Video - návod k elektrické topné patroně Dražice

Vodní kámen na patroně, to je prevít!

Těleso zanesené vodním kamenem

Pokud přívod elektrické energie do topné patrony vypne bezpečnostní termostat je to skvělý důvod k první údržbě elektrické topné patrony. Dá se předpokládat, že při jejím vymontování z těla zásobníku vytáhnete tyč obalenou vodním kamenem

  • Po vyjmutí elektrické topné patrony ze zásobníku ji řádně očistěte, použít lze prostředky vhodné na rozpuštění vodního kamene. Vyvarujte se případnému poškození patrony. 
  • Pokud chcete teplou vodu ihned používat, bez čekání při údržbě, lze si pořídit náhradní topnou patronu a vždy pouze vyměnit kus za kus. K očištění elektrického tělesa tak budete mít vždy dostatek času, aniž byste byli mezitím bez teplé vody. 

Co dalšího se může na patroně poškodit?

Prasklé topné těleso elektrické patrony
  • Poškození topné tyče, patrony bývá sporadické, neboť je vnořena v ohřívané kapalině a ta se stará o chlazení tělesa, aby na něm nedošlo k závadě. 
  • Za určitých okolností však může dojít k poškození elektrického topného tělesa. Poznáte to především tak, že z elektrické topné patrony, respektive jeho plastového obalu začne vytékat voda.
  • Nejpravděpodobnější příčina tohoto jevu je výrobní vada, kdy dojde k poškození pláště topného tělesa, kterým se následně dostává voda do plastového krytu patrony.

Pokud se tak stane, na nic nečekejte, odpojte elektrické těleso od přívodu elektrické energie a objednejte si servis, protože jedinou možností je kompletní výměna elektrického tělesa v solárním zásobníku.


Servis a záruka elektrických topných patron Dražice

Servis a záruka - Ohřívače a zásobníky teplé vody Dražice

Servis výrobků DZ Dražice je zajištěn po celém území České a Slovenské republiky a garantuje spolehlivý a bezstarostný provoz po dobu životnosti ohřívače vody.
Vytékající voda z pláště elektrické patrony
  • Pokud máte instalovanou topnou patronu výrobního závodu DZ Dražice je třeba se k uplatnění odstranění vad obrátit na servis výrobků DZ Dražice, který pokrývá celé území České republiky. Je tak garantován bezstarostný a spolehlivý provoz po celou dobu záruky i v pozáruční době. 
  • Obraťte se proto přímo na smluvní servisní firmu, která je nejblíže vašemu bydlišti.
  • Upozorňujeme, že veškeré práce na solárním systému by měla provádět osoba způsobilá k těmto úkonům. 

 Můžeme zároveň provést servis i na solárním systému! Co vy na to?

Účinnost trubicových vakuových a deskových kolekto...
Jak správně vybrat solární kolektor?

Související Články