2 minut/y čtení (488 slov)

Cirkulační čerpadla pro TUV

Cirkulační čerpadla pro TUV Cirkulační čerpadla pro TUV

Cirkulační čerpadla a jejich přínos

  • Cirkulační čerpadla pro teplou užitkovou vodu se využívají v podmínkách, kde uživatel potřebuje horkou vodu bez ztrát a nutnosti zbytečného odtáčení studené vody. Vyplatí se zejména v objektech, které svou dispozicí a délkou vedení potrubí způsobuje nejen velké tepelné ztráty ve vedení, ale také by bylo nutno odtočit velké množství vody, než začne téct horká voda. Tato situace je nejen neekologická, ale také neekonomická, spojená se značným nárůstem finančních nákladů. V celoročním součtu budete poté nemile překvapeni množstvím vody, které zbytečně skončilo v kanalizaci. Takové množství potom dosahuje hodnoty i několika kubíků vody.

Za jakých okolností lze instalovat cirkulaci TUV?

  • Právě z důvodu vyššího komfortu, ale také snížení zbytečného plýtvání vodou, doporučujeme instalaci cirkulačního čerpadla. To skrze oběhové potrubí nuceně vede vodu zpět ke zdroji tepla a do systému opětovně dodává znovu ohřátou kapalinu, která je tak vždy okamžitě k dispozici na odběrném místě. Tato čerpadla (cirkulační) jsou samozřejmě certifikována pro pitnou vodu a jejich zapojení do systému oběhu není nikterak náročné. Důležitým požadavkem je samozřejmě také to, aby zásobník vody byl vybaven vstupem pro zpětný oběh vody s možností připojení cirkulačního čerpadla. Cirkulační vstup lze tedy využít jen u instalací, které mají provedené vratné potrubí teplé užitkové vody zpět ke zdroji tedy k bojleru.

Jakou značku čerpadla zvolit?

  • Na našem trhu můžete nalézt širokou škálu výrobců cirkulačních čerpadel. Ceny se liší v návaznosti na konstrukci, např. pro větší odolnost proti tvrdé vodě, použitém motoru, který by měl být bezhlučný a pokud možno nízkoenergetický a jeho hodnota by měla být z ekonomických důvodů do 5W. Pro výběr s ohledem na tyto skutečnosti doporučujeme používat čerpadla renomovaných výrobců této techniky, ať už se jedná o zn. WILO nebo Grundfos, která splňují jak hygienické a ekonomické standardy, ale vyznačují se také dlouhou životností, spolehlivostí a odolností proti korozi.

Jak vybírat cirkulační čerpadlo?

  • Klíčovým parametrem pro výběr čerpadla na TUV je spotřeba vody a počet odběrných míst, díky nimž dochází k tlakovým ztrátám v soustavě. Té by měl odpovídat průtok, tedy schopnost čerpadla přečerpat určité množství kapaliny za stanovený čas - obvykle hodinu. 
  • Dále je důležité zvolit, jak bude čerpadlo řízeno. V zásadě existují dva základní typy řízení. První se připojuje přes spínací hodiny přímo ke zdroji el. energie a je vhodný pro domy s pravidelným odběrem vody. V druhém případě se jedná o čerpadla s přímým časováním. V důsledku výpadku elektrické energie, je možné jako jiná zařízení tyto čerpadla napojit k záložnímu zdroji pro plnohodnotné pokrytí jeho chodu. 

Vybrané typy cirkulačních čerpadel

  • Dánský výrobce čerpací techniky GRUNDFOS nabízí několik standardních produktových řad. Např. menší čerpadla pro domácnost s oběhovým kolem z korozivzdorné oceli řady COMFORT UP, dále řada v nerezovém provedení se systémovým řízením ALPHA N či pro větší systémy řady UPS N a MAGNA N.
  • Z produktů německého výrobce WILO se setkáme s menšími cirkulačními čerpadly určenými pro obvyklé domácnosti s označením Star- Z NOVA a pro náročnější aplikace potom produktovou řadu TOP-Z. 
Stavební připravenost k solárnímu systému
Solární kolektory: rychlá návratnost investice?