10 minut/y čtení (2010 slov)
Doporučené

Vakuové trubicové kolektory. Proč jsou ideální volbou pro vývařovny na nudle namísto domácností?

Trubicový solární ohřev vody Trubicový solární ohřev vody

Zajímáte se o vakuový trubicový kolektor?

  • Po pravdě, nepatříme mezi fandy solárních vakuových kolektorů. Za celou dobu historie naší firmy nepřišel okamžik kdy bychom přidali solární vakuový kolektor na ohřev vody do naší nabídky pro zákazníky. Za to jsme se setkali s mnoho instalacemi těchto kolektorů, které vůbec nefungovali, nebo byly tak vážně poškozeny, že jedinou rozumnou cestou byla kompletní demontáž těchto solárních systémů. Není dne, kdy by někdo nepoptával výměnu vakuových trubic nebo rovnou opravu celého systému. 
  • Solární ohřev vody je úžasná věc, ale je třeba u montáží a dimenzování zapojit i lidský rozum. Nechceme, aby to znělo jako klišé, ale spokojenost zákazníka je pro nás víc, než plná prkenice. Proto jsme se rozhodli neriskovat a nabízíme ověřené a funkční solární systémy na bázi deskových kolektorů. Tyto solární kolektory osobně považujeme za téměř nezničitelné.
  • V tomto článku budeme odkazovat na další okolnosti týkající se vakuových trubicových kolektorů, proto doporučujeme nejdříve si celý článek přečíst a následně se proklikat k tématům, která vás budou dále zajímat. 

Proč tedy nemontujeme vakuové trubicové kolektory?

Přetápění vakuových trubicových kolektorů
  1. Většina těchto kolektorů je vyráběna v Číně. Doposud nebylo třeba, abychom si vybrali jako obchodního partnera firmu z Číny. Nechceme nijak paušalizovat kvalitu čínských produktů, přesto faktem zůstává, že cokoliv nakoupíte v Číně se vám 10x rychleji vrátí. Přesto naše obchodní partnery si vybíráme v rámci Evropy a montujeme pouze evropské produkty. Možná je to právě to proč se nám tak daří. Zdůrazňujeme, že v Evropě je spousta výrobců, které vyrábějí jedny z nejlepších solárních kolektorů.
  2. Stále máme v paměti celou řadu firem, které začaly obchodovat s čínskými vakuovými solárními kolektory na ohřev vody a už dávno zanikly. Zůstávají po nich zákazníci s nefunkčními vakuovými trubicovými systémy. Zpravidla tito pak hledají způsob jak uvést solární systém do provozu, aby jejich investice nebyla zcela zmařená.
  3. Dalším důvodem je právě zmiňovaná vysoká poruchovost trubicového systému na ohřev vody. Sami osobě ovšem nevykazují vakuové trubicové kolektory nějakou zvýšenou míru poruchovosti. Jejich provoz ovšem často směřuje ke kolapsu celého solárního ohřevu vody. Většinou se jedná o řekněme vhodnosti použití těchto systémů a jejich prvotním návrhu dodavatelskou firmou. 
  4. Zmíníme ještě jeden krátký vtip z praxe k vakuových trubicovým kolektorům. Jak jsme psali výše, většina je z Číny. Přesto téměř vždy jsou v nabídkách označovány názvy: jako solární ohřev vody EuroSolar, Eurokolektor, Eurosystem. Je zřejmé, že Euro kolektory mají větší prodejní šance, než MADE IN CHINA. Takže na to pozor a pokud Vás to zajímá, vždy se ptejte na původ kolektoru. Pokud také natrefíte na nějaký EUROSOLAR, chtějte ať není z  Číny.

K čemu se tedy hodí vakuové trubicové kolektory?

  • S trochou nadsázky lze konstatovat, že vakuové trubicové kolektory jsou ideální do vývařovny na nudle. Proč? Tyto systémy se hodí tam, kde pouze vypomohou se stávajícím ohřevem vody, nebo i přitápěním. Ideální stav u těchto kolektorů je, když nebudou 100% pokrývat potřebu vody. Uplatnění tedy kolektory mohou nalézt třeba v podpoře vytápění. Slovo podpoře používáme proto, že i tak je vhodné mít celý  vakuový solární systém poddimenzovaný právě proto, aby v době velké slunečního svit nemohlo dojít k ohřevu celé objemu vody v systému. Důležité je, aby na kolektorech nedocházelo ke stagnaci, neboli přetápění. Jakmile začnou solární vakuové kolektory často stagnovat, odpočítává se vám čas životnosti celého solárního systému k ohřevu vody. A zde je kámen úrazu. 
  • Pokud se rozhodnete využít trubicový solární ohřev vody v bojleru, očekává se, že dokáží celý bojler ohřát. Nejpozději se tak stane v létě, kdy je dostatek slunečního záření a potřeba na TUV není tak vysoká. Kolektory ohřejí bojler, regulace zastaví čerpadlo a první stagnace je tu. Vysoké teploty způsobí rychlou degradaci nemrznoucí směsi v celém systému, vytváření glykolových shluků a postupné zanášení celého hydraulického okruhu včetně technologického vybavení.

Před pořízením trubicového kolektoru řešte chlazení!

Čerpadlová jednotka s průtokoměrem
  • Patříte-li mezi skalní příznivce solárních vakuových kolektorů a pro tento systém jste se již rozhodli, můžete chtít něco víc po dodavateli této technologie. Jako první si řekněte o bilanční zprávu vakuových kolektorů, ze které bude zřejmá jejich maximální denní teplota na kolektorech v průběhu roku. Teď tedy neřešíme výkon vakuových kolektorů, ale řešíme jak často se budou přetápět a jak dlouhé bude toto období. Měli byste dostat do rukou graf a podle toho se zařídit. První krok by měl být způsob jak solární vakuové systémy chladit v období, kdy bude spotřeba tepelné energie nízká a výkon vysoký. 
  • O solárních vakuových trubicových kolektorech je známo, že nejdou chladit vlivem tepelné ztráty do prostoru. Je třeba zajistit  fan-coily, které se postarají o odvod přebytečného tepla z kolektorů. Při ohřátí bojleru na požadovanou teplotu regulátor skrze trojcestný ventil odvode přebytečné teplo. Otázkou je kam teplo odvést. Do sklepa? Nechat si tam foukat horký vzduch? Nebo pověsit na zeď radiátory, které vám v perný letní den budou topit? Bez zlehčování, není to lehký úkol. Hlavně toto nebývá vůbec jakkoliv zohledňováno při instalacích těchto systémů, neboť by je to velmi prodražovalo. Takže se většinou tiše mlčí a čeká se na vypršení záruční doby. Nebo jste někdy slyšeli, že by firma prodávající solární vakuové kolektory zákazníky na toto upozornila a seznámila je v nabídce s vlivem stagnace na solární vakuový systém?
  • Další možností by bylo montáž v takovém místě, kdy by bylo možno vakuové kolektory při dosažení ohřevu zakrývat. Výsledkem by bylo, že by se z vás ale stal otrok solárních vakuových kolektorů, kdy s každým pěkným dnem by jste zakrývali a odkrývali kolektory dle aktuální potřeby. Proto si ale asi solární systém pořídit nechcete. Solární kolektory se zpravidla instalují na střeše domu, takže tato varianta není příliš pravděpodobná.

Jak poznáte, že se začíná něco dít?

  • Na čerpadlové jednotce je pod čerpadlem umístěn průtokoměr. Průtokoměrem byste měli vidět zbarvení nemrznoucí směsi. Pokud je sklíčko silně zabarveno, nebo až zahnědlé, okamžitě si zajistěte výměnu nemrznoucí směsi, než dojde k dalším poškozením na solárním systému.

Účinnost vakuových trubicových kolektorů

  • Účinnost těchto kolektorů bývá často zmiňována při propagaci tohoto výrobku. Více, než o fakta se ale opírá pouze o kupecké počty. No uznejte, co je vysoká účinnost, když vám někdo sdělí. Co si pod tím představit?
  • Proto jsme se rozhodli zjistit účinnost u trubicového solárního systému a porovnat ji s klasickým deskovým. Protože je toto téma obsáhlé, věnovali jsem mu celý článek. Podrobnosti a výpočty si můžete přečíst na níže uvedeném odkazu: Účinnost solárních kolektorů.

Výkon solárních vakuových kolektorů 

  • Výkon, stejně jako účinnost bývá často zneužíván k propagaci, ale nikdo nepočítá. Rozhodli jsme se porovnat výkon deskových a trubicových kolektorů o stejné hrubé ploše.  Výsledky vás překvapí, více se dozvíte v článku: Výkon solárních kolektorů.

Když se solární vakuové kolektory přetápí...

  • Přetápění vakuových trubicových kolektorů je tichý zabiják celého ohřevu vody. Pokud se nás zeptáte zda dokážeme zabránit stagnaci na vakuových kolektorech, odpovíme: NE, bez toho, abyste zaplatili další peníze za účinné řešení chlazení vakuového systému
  • Máte-li chuť více se dočtete v uvedeném článku věnovanému stagnaci na vakuových trubicových kolektorech.
...

Co je to stagnace kolektorů u solárního systému?

Co znamená stagnace solárních kolektorů? Jedná se v podstatě o ustálenou teplotu kolektoru přijímající sluneční záření bez následného odvodu tepla .

Odolnost solárních vakuových kolektorů

  • Párkrát jsme už slyšeli argumentaci, že solární vakuové kolektory jsou testované a mají Solar Keymark. Solar Keymark je ale dobrovolná certifikační značka, ta nám neřekne jestli kolektory vydrží české kroupy. Spíše nevydrží. 
  • Otázkou zůstává k čemu je tedy někdy uváděná záruka 15 let na kolektory. Malinko jsme na netu koukli i po tomto a když jsme se proklikali, zjistili jsme, že to není na kolektory, ale na únik vakua. Vy poznáte únik vakua na solárních kolektorech umístěných 10 m vysoko na střeše? Když k nim nevylezete, nepozná to nikdo. Jestli vás to zajímá, přečtěte si článek z čeho se vakuový trubicový kolektor skládá.
Vakuové trubicové kolektory po kroupách

Jak fungují solární vakuové kolektory v zimě?

  • V zimě, když svítí slunce solární vakuové trubicové kolektory fungují. Musí to být ale zima bez sněhu a přece, v zimě i sněží. Potom ale nefungují a čekají na oblevu. Jak moc fungují v zimě? Na toto nejde obecně odpověď, ale je třeba se podívat na konkrétní případ podložený výpočtem, kde je zohledněna lokalita, klimatické podmínky a celá řada dalších faktorů. Takže bez výpočtu ani ránu.
Vakuové kolektory v zimě

Co se pokazilo po 5ti letech na trubicových kolektorech?

  • Poslední email vám si popíšeme a ukážeme na obrázcích níže. 
  • Uvnitř vakuové trubky solárního kolektoru se nachází tepelná trubice ve kterých je médium, které přenáší tepelný zisk solárních kolektorů do jímky uvnitř kolektoru. Známe případy, kdy tyto trubice popraskaly jak mrazem, tak vlivem vysokých teplot. Na obrázku se podívejte na rozšířenou spodní část, kdy docházelo k pnutí, dokud nedošlo k trvalému poškození tepelné trubice. Takže majitel těchto kolektorů při jejich rozebrání, respektive vyjmutí trubice z kolektoru zjistil, že všechny trubice 30 ks jsou popraskané. Nyní poptává opravu, protože jak vidno, přišel na to po záruce. Málokdo je tak obezřetný, že při podezření na malý výkon kolektoru se rozhodne ho rozebrat a zjistit příčinu. 
  • Popraskané tepelné trubice a nefunkční vakuový trubicový kolektor je běžná záležitost se kterou se v terénu setkáváme dnes a denně. 
Díra v tepelné trubici
Prasklá trubice kolektoru

Srovnejte si vakuové trubicové kolektory s deskovými

  • Připravili jsme Vám stručný článek, kde jsme zjednodušeně porovnávali oba typy solárních kolektorů. No, mrkněte jestli máte ještě chvilku.
...

Srovnání vakuových a deskových kolektorů

Velké srovnání vakuových trubicových a deskových kolektorů k ohřevu vody. Projděte si výhody a nevýhody obou solárních systémů, než si je koupíte.

Jsme příliš konzervativní na risk s instalováním vakuových systémů.

  • Tento článek je pouze o tom, že se vyhýbáme zbytečnému riziku při instalaci vakuových trubicových systémů. Bohatě nám stačí, když se v reálu s těmito instalacemi setkáváme a snažíme se je zákazníkům oživit a uvést do opětovného provozu. Někdy to jde, jinde už ne. 
  • Solární systémy, které montujeme nás s největší pravděpodobností přežijí. Jedná se o kvalitní evropské produkty dosahující vysoké životnosti. To je to, co chceme dělat, práci, která nás baví. Jsme profíci a neustále se vzděláváme, máme za sebou tisíce m2 namontovaných solárních kolektorů. 
  • Zákazníkům zprostředkováváme využití sluneční energie k ohřevu vody BEZ RIZIKA.

Svoji práci děláme pořádně. Od nás dostanete Mercedes, ne Dacii.

Solární systém na ohřev vody namontujeme tak, že z něj budete mít radost. Nechte nám kontakt, vypracujeme Vám nabídku!

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Z čeho se skládá solární kolektor?
Nová zelená úsporám 2013- 2021