4 minut/y čtení (829 slov)
Doporučené

Vydrží solární systém kroupy? Jak který!

Čínské kolektory a české kroupy Čínské vakuové kolektory a české kroupy

Kroupy jsou skutečnost, certifikát jen papír

Statisícová škoda na vakuových kolektorech
  • Častou otázkou budoucích zákazníků je do jaké míry jsou solární systémy, potažmo kolektory odolné vůči kroupám. V článku shrneme všechna důležitá fakta, která potřebujete vědět o odolnosti solárních kolektorů vůči kroupám a povětrnostním vlivům v ČR. 
  • Od vzniku programu Nová zelená úsporám garantovaného SFŽP ČR vzrostla v naší republice poptávka po realizaci solárních systémů k ohřevu vody, případně ohřevu vody a přitápění. 
  • Značný nárůst zaznamenaly samozřejmě také instalace trubicových vakuových kolektorů. Praxe ukázala, že servisní úkony poptávají z 80% právě majitelé vakuových trubicových systémů. Tato statistika jasně vypovídá o vhodnosti těchto systémů v naší republice a o kvalitě těchto produktů a jejich zpracování.
  • Při demontáži vakuových kolektorů jsme velmi často zklamáni kvalitou zpracování. Laciné plasty, netěsnící plochy, rozklížený rám kolektorů, nekvalitní příchytky. Na fotkách mnohdy vypadají vakuové kolektory velmi pěkně, pokud ale porovnáváme s deskovými kolektory říkáme jim hrkače
  • Ať to zní jak chce,  pokud máte tu možnost, vyhněte se čínským produktům, ušetříte. Navíc je tu pořád dost konkurenčních firem, které nabízejí za stejné peníze velmi kvalitní solární kolektory a komponenty.
  • Myslete na to, že certifikát o kvalitě vakuových kolektorů je jen papír, na něj kroupy padat nebudou.

Vakuové trubicové kolektory a jejich odolnost vůči kroupám

Poničený vakuový kolektor
  • Často jsou používány klamné reklamy o výhodnosti těchto systémů a jejich odolnosti vůči krupobití
  • Mylný dojem, který podtrhuje údajnou odolnost vakuových trubic vůči kroupám bývá povýšen zdůrazněním prodloužené záruky na vakuové systémy ze strany dodavatele. Takto zákazník může získat produkt, který svými technickými parametry a vlastnostmi nevyhovuje dané realizaci, není přizpůsoben místním podmínkám. Namísto úspory energií takové instalace, servisní zásah prodražuje náklady na provoz o desetitisíce korun. 
  • Pokud dojde ke zničení solárních kolektorů kroupami, zákazník se automaticky dožaduje instalace deskových kolektorů. Toto je zpravidla investice v řádu cca 100.000,- Kč, k tomu je nutno připočítat zmařenou investici do vakuových trubic cca 150 - 200.000,-Kč. Je to hrůza, nepíše se nám to dobře.
  • Celkově kolektory a jejich odolnost vůči působení vnějších vlivů, obzvláště pak odolnost vůči kroupám je dána především sílou, tloušťkou solárního skla. Toto sklo bývá o síla cca 1.6mm, naproti tomu sklo deskových kolektorů je 2x tak silnější. Pointou celého problému je, že silnější sklo na vakuových kolektorech by způsobilo obrovské problémy s propustností slunečního záření. Síla skla je tak kompromisem mezi větší kroupou a tím co lze vyrobit, aby to alespoň nějak fungovalo.
  • V případě, že se vám dostane tvrzení, že solární kolektory jsou odolné kroupám, zvažte co je vlastně kroupa a co je již kalamitní ráz. Věřte, že vaše šance uhádat záruku na solární kolektory v případě poškození kroupami jsou minimální. Živelná pohroma a kroupy coby fyzické poškození pak není možno vyreklamovat. Většina firem se obrní tvrzením, že jste si měl solární systém nechat pojistit apod. Solární vakuové kolektory jsou známy tím, že po každé zajímavější kroupové přeháňce řeší jejich majitelé opravy, případně výměny za jiný, šetrnější typ solárního kolektoru k jejich peněžence. 
  • Jedním z příkladů je třeba kroupová přeháňka v r. 2016 v jižních Čechách.

Je po kroupách a co teď?

  • Z praxe musíme konstatovat, že výměna jednotlivých poškozených vakuových trubic, není tak jednoduchá záležitost, jak je mnohými prodejci prezentováno. Díky působení vnějších vlivů na jednotlivé plastové díly, či rovnou použitím nevhodných materiálů se plastové příchytky poškozených vakuových trubic velmi obtížně vysouvají z hliníkových drážek v profilech solární konstrukce. 
  • To co zákazník v daný okamžik platí je: objednání náhradních trubic, doprava, demontáž poškozených trubic, montáž nových. 
  • Setkali jsme se s případy, že výměna náhradních trubic konkurenční firmy byly dražší, než naše nabídka demontáže a montáže kompletních nových solárních kolektorů
  • Otázkou zůstává, proč montovat, opravovat typ solárních kolektorů, které vykazují takovouto náchylnost k poškození krup. Přírodní jev, který je v České republice tak častý
  • Pokud přesto chcete investovat do těchto systémů, důrazně doporučujeme je pojistit. Alespoň se tak vyhnete obrovské investici v řádu desetitisíců při opravě solárního systému.
Česká kroupa versus čínský kolektor
Vnitřnosti vakuového kolektoru
Sklo, které mělo chránit, ale nechránilo
Řešení: deskové kolektory

Deskové kolektory a kroupy

  • Kroupa deskové kolektory neohrozí.
  • Naše firma preferuje solární deskové kolektory, renomovaných výrobců, které jsou v našich klimatických podmínkách vyzkoušeny po celá desetiletí a vykazují minimální poruchovost. 
  • Konkrétněji, ze stovek našich realizací jsme ještě nikdy nereklamovali solární kolektor, který by byl poškozen kroupami. 
  • Síla solárního skla deskového plochého kolektoru je 3.2mm. 
  • Minimalizujeme riziko závady a naši zákazníci tak získávají maximální možnou kvalitu solárních kolektorů, kterou můžeme nabídnout. 
  • Zákazníkům nabízíme kolektory vysoké kvality s dlouho životností. Po instalaci odjíždíme s pocitem dobře odvedené práce.

Nechte nám na sebe kontakt, uděláme vám nabídku na solární systém, co vydrží

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Solární systémy Drain back
Údržba solárních zásobníků

Související Články