By Ing. Stanislav Dvořák v středa 7. srpen 2019
Rubrika: Solární systémy na ohřev vody: Vše, co potřebujete vědět

Údržba elektrické patrony v bojleru

O elektrickou patronu je třeba se starat

Věnujte 0,5 hodiny práce 1x za 2 roky a zajistíte si bezporuchový provoz elektrické patrony.

Z čeho se elektrická patrona skládá?

  1. Provozní termostat zajišťuje ohřev vody pomocí elektrické energie na požadovanou teplotu. 
  2. Bezpečnostní termostat zajišťuje bezpečné vypnutí přívodu elektrické energie do topné patrony v případě, že provozní termostat řádně neplní svoji funkci.

V solárních zásobnících nejčastěji najdeme elektrická topná tělesa Dražice 2.5 kW nebo elektrická topná tělesa Regulus ETT- M 2.4 kW.

Při výpadku tepelné pojistky patrona netopí!

Pokud Vám přestalo nahodile fungovat elektrické topné těleso v solárním zásobníku, došlo patrně k výpadku pojistky bezpečnostního termostatu. 

Opětovné uvedení do provozu topného tělesa provedete zamáčknutím vyskočené bezpečnostní tepelné pojistky. Na obrázku je zobrazena vyskočená bezpečnostní pojistka. Kolíček na červeném termostatu vyskočen - nutno zamáčknout.

Před opětovným uvedením do provozu je třeba ohledat možnou příčinu sepnutí bezpečnostního termostatu a vyskočení bezpečnostní tepelné pojistky. 

 Video - návod k elektrické topné patroně Dražice

Vodní kámen na patroně, to je prevít!

Pokud přívod elektrické energie do topné patrony vypne bezpečnostní termostat je to skvělý důvod k první údržbě elektrické topné patrony. Dá se předpokládat, že při jejím vymontování z těla zásobníku vytáhnete tyč obalenou vodním kamenem

Co dalšího se může na patroně poškodit?

Pokud se tak stane, na nic nečekejte, odpojte elektrické těleso od přívodu elektrické energie a objednejte si servis, protože jedinou možností je kompletní výměna elektrického tělesa v solárním zásobníku.

Servis a záruka elektrických topných patron Dražice

Servis a záruka - Ohřívače a zásobníky teplé vody Dražice

Objednávka servisu - Ohřívače a zásobníky teplé vody Dražice

Související Články