By Ing. Stanislav Dvořák v středa 17. únor 2021
Rubrika: Solární systémy na ohřev vody: Vše, co potřebujete vědět

Z čeho se skládá solární kolektor?

A/ Složení vakuového trubicového solárního kolektoru

1. Součástí každého solárního kolektoru je konstrukce na kterou je přichycen. Někdy lépe, jindy hůře, už se nám několikrát stalo, že jsme u zákazníků řešili, že firma, která jim montovala solární systém ho udělala hala bala a kolektory uletěly nebo se vyvrátily

U vakuových trubicových systémů na ohřev vody si dejte pozor, neboť často firmy argumentují tak, že je mezi trubicemi mezera a nemůže je vítr odnést. To je tisíckrát ověřený nesmysl. U každého solárního systému složeného z vakuových trubic jsme řešili jak konstrukci zpevnit, protože systém upevnění, který bývá pro tyto panely dodáván je velmi chatrný. Hodně to připomíná čínské auto v crash testu. Kolektory jsou zavětrovány pouze nerezovými pásky a ty se třepou už od pohledu. Dodavatelé trubicových systémů tuto konstrukci prezentují jako: koncepce inteligentního upevnění umožňující snadnou a rychlou montáž

Dole na fotkách je původní zavětrování. Zpevnění konstrukce hliníkovými profily je vidět na zadní straně. Teď už se kolektory do strany nevyvrátí. 

Podotýkáme, že my jen opravovali po někom, létající kolektory nejsou naše parketa.

2. Vakuový trubicový solární kolektor se dále skládá z horní kolektorové části do které se zasunují vakuové trubice. Obal se nejčastěji vyrábí z hliníku nebo nerezu. Součástí rámu bývají často úchyty k připevnění konstrukce. V boční části kolektoru jsou měděné připojovací vývody s jímkou na teplotní čidlo. Při otevření kolektoru najdeme izolaci lisovanou skelnou vatou a měděnou trubici s jímkami kondenzátoru tepelných trubic. Nic ví tu není. 

Takže: Obal, plastový boční kryt, jímka na čidlo, vnitřní měděná trubice a tepelná izolace.

3.Další součástí solárního kolektoru je vakuová trubice. Ta se skládá ze 2 skel mezi nimi je vakuum. Vnitřní část je opatřena selektivním nánosem. Uvnitř trubice jsou teplosměnné hliníkové lamely, které zabezpečují převod tepla z vnitřní skleněné části opatřené selektivním nánosem na tepelnou trubici, která se nachází uvnitř. Vakuová trubice má v horní části korkový špunt a hliníkový kulatý plíšek. Středem vystupuje kondenzátor tepelné trubice, který se umístí do jímky v kolektoru. Tak jak je zobrazeno na předchozích obrázcích. A je to.

Mrkněte také na video