11 minut/y čtení (2290 slov)
Doporučené

Vše, co potřebujete vědět o solárních kolektorech: Průvodce pro začátečníky

Solární kolektory na ohřev vody od A do Z Solární kolektory na ohřev vody od A do Z

1. Chcete si pořídit solární kolektory? 

  • O slunečních termických kolektorech by se toho dalo skutečně napsat velmi mnoho, proto v tomto článku odkazujeme na několik dalších podstránek, které jsme věnovali vždy konkrétnímu tématu. Přečíst si tak budete moci detailně o účinnostech kolektorů, jejich odolnosti, výkonech, návratnosti, schématech zapojení, cenách, způsobu čištění a podobně. Tento článek by se tedy dal nazvat jakýmsi rozcestníkem o solárních kolektorech.
  • Pokud chcete poradit s výběrem slunečního kolektoru, určitě si tedy přečtěte náš článek: jak vybrat solární kolektor. V článku naleznete základní informace o kolektorech, jejich využití a obecné rady při jejich pořízení. 
  • Protože solárních kolektorů je celá řada, nelze jednoznačně říci, který z teplovodních kolektorů je nejlepší. Je třeba přesně vědět nač jej budete využívat. Základní rozdělení výběru kolektoru je právě dle způsobu využití.
  • Ať už se pro kolektory rozhodnete nebo ne, je fajn, že se zajímáte o alternativní zdroje energií. Termické solární kolektory pracují se slunečním zářením a generují nám tepelnou energii, která je dnes velmi drahá. Ostatně proč platit za něco, co je zdarma a dostupné nám všem.
  • Máme pro Vás v nabídce celou řadu slunečních kolektorů. Jedná se převážně o deskové solární kolektory na ohřev vody vyráběné v rámci EU. Kolektory jsou opatřeny vysoce selektivními nánosy pro maximalizaci tepelných zisků. Tato speciální povrchová úprava zajistí vyšší účinnost kolektoru i při zatažené obloze, kdy kolektor zachytí i difuzní, odražené záření a převede jej na tepelnou energii. Pro našince máme v nabídce i české kolektory Sun Wing firmy T.W.I. Dáme se tedy do jednotlivých témat a nakoukneme pod pokličku solárním kolektorům.

2. Složení solárního kolektoru: Jak to funguje a co je potřeba vědět

...

Z čeho se skládá solární trubicový kolektor? - rozřežeme ho a mrkneme se

Článek o složení trubicového solárního kolektoru se zaměřuje na popis jednotlivých jeho částí, které tvoří solární kolektor. Dozvíte se jak dochází k přeměně sluneční energie na tepelnou. Náš cíl je informovat čtenáře z čeho jsou solární kolektory složený a jak fungují.

3. Už víte k čemu přesně chcete solární kolektor použít?

  • Informace k solárním kolektorů a jejich použití naleznete v níže zobrazené sekci. Podrobnosti zobrazíte kliknutím na ikonu křížku po pravé straně.

4. Schémata zapojení solárních kolektorů

  •  Někteří pomýšlejí na svépomocnou montáž a zapojení solárních kolektorů. Je jasné, že než se začne něco dělat je třeba první plánovat. Připravili jsme pro vás zajímavý článek, který se věnuje nejčastějším variantám zapojení solárních systémů, kde jsme zobrazili několik možných schémat. Pokud vás tedy zajímají různé varianty zapojení solárních kolektorů, včetně zisků jednotlivých solárních soustav a stupňů pokrytí solárního ohřevu je určen náš článek právě vám! Celý článek si můžete prostudovat v novém okně: schémata zapojení solárních kolektorů

5. Montáž solárních kolektorů na rovnou střechu: Postup a tipy pro bezproblémovou instalaci

V odkazu níže si podrobně rozebereme proces instalace solárních kolektorů na rovnou střechu. Dozvíte se jak připravit střechu pro instalaci, jaký druh podkladu je nejvhodnější a jaké jsou nejlepší způsoby upevnění solárních kolektorů na střeše.  

...

Návod k montáži kolektorů na rovné střeše

Návod jak správně namontovat Solární Kolektory k ohřevu vody na ROVNÉ střeše. Užitečné rady pro ty, co si chtějí provést montáž panelů svépomocí

6. Jak mezi sebou sluneční kolektory propojit?

  • Solární kolektory lze mezi sebou spojit různými armaturami, vše v závislosti na typu slunečního kolektoru. Některé kolektory jsou opatřeny šroubením, jiné se propojují pomocí speciálních fitinek. Pokud vás zajímají bližší informace k tomu jak termické kolektory mezi sebou vzájemně propojit, doporučujeme přečíst si náš článek: způsoby propojení slunečních kolektorů.

7. Čím a jak se plní teplovodní kolektory?

  • Většina profesionálně řešených solárních systémů je k celoročnímu využití. Z toho také vyplývá, že je třeba solární systém naplnit speciální nemrznoucí směsí, která zabezpečí, že solární systémy budou fungovat i v zimním období a nebudou poškozeny mrazem. Tyto směsi jsou na bázi glykolu nebo propylenglykolu. Kapalina by se měla měnit pravidelně každých cca 5 až 6 let, aby se předcházelo užívání degradované směsi v systému.
  • K plnění solárního systému se využívají tzv. plnící vozíky. Zjednodušeně bychom mohli říci, že se jedná o rudlík, který je opatřen čerpadlem a v jeho horní části je barel na nemrznoucí směs. 
  • Pokud se jedná o plastové panely k ohřevu bazénu, ty jsou zpravidla napojeny na okruh filtrace a protéká jimi tedy přímo bazénová voda. Tyto kolektory je třeba na zimu vypouštět, neboť nejsou nijak chráněny proti roztržení, když udeří mrazy.

8. Zajímá Vás cena solárního kolektoru?

  • Prodáváme solární termické kolektory v rozměrech 2m2 a 2.5m2. Podrobné informace k jednotlivých typům naleznete na samostatné stránce zvoleného produktu. Ceny solárních kolektorů se pohybují mezi 16.000,- Kč až 26.000,- Kč včetně DPH za kus. 
  • Pokud se rozhodnete pro svépomocnou montáž, rádi vám poradíme jak kolektory uvést do provozu. Pokud máte zájem o kompletní montáž solárního systému, žádný problém!
...

Solární ohřev vody | CENA

Ceny solárních systémů na ohřev vody - sestavy pro rodinné domy. Zajistíme Vám dotaci NZÚ 50.000,- Kč na solární systém. Výhodné ceny pro rok 2023!

9. Jaká je návratnost solárních kolektorů, vyplatí se solární kolektory?

  • Než se rozhodnete pro koupi, je třeba všechno řádně zvážit. Solární kolektory se kupují, aby majiteli uspořili za ohřev TUV. Velmi důležitá je tedy úspora a návratnost
  • Solární kolektory jsou skutečně úžasná věc, která dokáže uspořit v rámci své životnosti i statisíce korun. Vše je ovšem závislé na celé řadě nejrůznějších faktorů. 
  • Zkusili jsme pro vás spočítat návratnost vaší investice do termických kolektorů na skutečných datech, kde se nic nepřikrášluje. Myslíme, že výsledek je výstižný a silně motivační pro pořízení slunečních kolektorů. Více už v článku: návratnost solárních kolektorů. Vyplatí se solární panely? Za nás ANO!

10. Víte, že na solární kolektory můžete čerpat dotace

  • Pokud máte zájem o kompletní solární systém na klíč, rádi vám ho zrealizujeme. Samozřejmostí je zajištění dotace na solární kolektory. Státní fond životního prostředí vám přispěje částkou až 45.000,- Kč na sluneční kolektory na ohřev vody! S výběrem vhodného systému vám rádi poradíme. Solární systémy montujeme po celé ČR. Doprava je pro všechny naše klienty zdarma

11. Jaká je odolnost solárních kolektorů?

  • Odolnost solárního kolektoru je velmi důležitá. Čím bude solární kolektor odolnější, tím déle nám vydrží. Čím déle nám vydrží, tím více peněz uspoříme. Nejohroženější část kolektoru je jeho zasklení. Podrobněji jsme se tímto zabývali v článku: význam zasklení slunečního kolektoru.
  • V předchozích článcích jsme porovnávali deskové ploché sluneční kolektory a vakuové trubicové. V našich klimatických podmínkách hrozí poškození termických kolektorů převážně kroupami kalamitního rázu. To jak dopadly jednotlivé kolektory po jedné z takových kroupových smrštích si můžete přečíst v článku: solární kolektory a kroupová přeháňka
  • Kroupy jsou však málo, testovali jsme kolektory na podstatně vyšší kalibr úderu.  Použili jsme gumovou palici, kopací míč a dali se do testování. Jak dopadli výsledky se můžete kouknout na videu níže.

Odolnost deskového solárního kolektoru

Odolnost vakuových trubicových kolektorů

12. Jakou účinnost mají solární kolektory? 

  • Účinnost solárního kolektoru je specifický pojem, který bývá velmi často různě zaměňován za výkonnost a podobně. Zneužívána bývá především prodejci, kteří zdůrazňují vysokou účinnost, aby daný typ kolektoru rychleji a snadněji prodali. Z tohoto důvodu jsme pro vás porovnali účinnost různých typů náhodně vybraných slunečních kolektorů. Účinnosti jsme věnovali celý článek, tak, abychom rozptýlili nejrůznější mýty, které se okolo kolektorů uvádějí. Více k tématu přinášíme zde: účinnost solárních kolektorů.

13. Přehřívání solárních kolektorů - stagnace

  • Před realizací solárního systému je třeba se řádně zabývat také jeho návrhem. Ideální varianta dobře navrženého solárního systému bude mít vliv na jeho výkonnost a zároveň na dobu stagnace v průběhu roku. Stagnace je stav, kdy kolektory neodvádí tepelnou energii z kolektorů a dochází k dosažení maximálních možných teplot na solárním kolektoru. 
  • Stagnací bychom se měli zabývat hlavně u vakuových trubicových kolektorů, které jsou na tento jev velmi náchylné. Dá se říci, že víc zničených solárních systémů s vakuovými trubicemi je vlivem stagnace, než-li krup. Jak nám může tedy stagnace uškodit?

14. Jak zjistit výkon solárního kolektoru?

  • Výkon solárního kolektoru je bezesporu velmi důležitá věc, ale nic se nemá přehánět. Někdy totiž i vysoký výkon, respektive špatně dimenzovaný solární systém může ve finále velmi uškodit. V jednom z našich článků jsme se zaměřili na zjištění výkonu solárních kolektorů, srovnání různých kolektorů po výkonnostní stránce a na závěr jsme koukli na to co se stane, když se to s výkonem přežene. Více u ž v článku níže.
...

Výkon solárního kolektoru - Vše na jedno místě!

Setkáváte se s tvrzením o obrovském, vysokém výkonu solárního kolektoru. Co to ale je výkon solárního kolektoru a co si pod ním představit? Více zde:

15. A konečně, co je to Solar Keymark?

  • Solar Keymark je evropský certifikační systém, který slouží ke značení kvality solárních termických produktů, jako jsou solární kolektory a solární systémy. Solar Keymark se používá k ověření výkonnosti a spolehlivosti solárních produktů a pomáhá spotřebitelům a firmám při výběru nejlepšího solárního produktu pro jejich potřeby.
  • Solar Keymark je založen na evropské normě EN 12975, která stanoví požadavky na kvalitu a výkon solárních termických produktů. Certifikace Solar Keymark je prováděna nezávislými certifikačními orgány, které prověřují splnění těchto požadavků.
  • Produkty, které jsou certifikovány Solar Keymarkem, musí mít standardní vlastnosti, jako jsou vysoká účinnost, dlouhá životnost a minimální výrobní náklady. Certifikace Solar Keymark také zaručuje, že produkty splňují bezpečnostní normy a jsou přizpůsobeny klimatickým podmínkám v Evropě.
  • Solar Keymark je uznáván v celé Evropě a pomáhá spotřebitelům a firmám při výběru kvalitních solárních termických produktů, které jsou ekonomicky efektivní a šetrné k životnímu prostředí.

16. Jak často a čím čistit solární kolektory?

  • Protože solární kolektory bývají nejčastěji umístěny na střechách rodinných domů, nabízí se otázka jak často, kdy a jakým způsobem solární kolektory čistit. Je pravdou, že z 99% se otázkou čištění vůbec nebudete zabývat, neboť výkon solárních kolektorů je skutečně vysoký a dokud teče horká voda, nemá smyslu se tímto vůbec zaobírat. Pokud se přesto o toto téma zajímáte, přečtěte si náš článek o čištění: jak a kdy čistit sluneční kolektory.

17. Srovnání solárních kolektorů a FVE panelů

...

FVE panely nebo solární kolektory? Rozdíly a výhody

Srovnávat budeme 2 základní technologie pro využití solární energie. Prvně jsou to solární kolektory, které přeměňují sluneční energii na tepelnou a FVE panely, kde dochází k přeměně sluneční energie na elektrickou energii. V článku se dozvíte jak obě technologie fungují, jaké jsou jejich vzájemné výhody a nevýhody. V závěru článku si obě technologie srovnáme vzhledem k nákladům, účinnosti a využití.

Nechte nám na Vás kontakt, zavoláme vám a poradíme s vhodným výběrem!

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Jak šetřit s vodou v domácnosti? Poradíme Vám!
Nejčastější schémata zapojení solárního ohřevu