6 minut/y čtení (1195 slov)
Doporučené

Zelený paradox: Po získání státní dotace na FVE ohřev vody nyní platím za plyn více než předtím!

 Fotovoltaický omyl: Cesta k úsporám, která se stala pastí Fotovoltaický omyl: Cesta k úsporám, která se stala pastí

Někdy se v honbě za úsporami a ekologičtějším životem můžeme snadno ztratit ve slibech a iluzích. Následující příběh je varováním pro každého, kdo se chystá vstoupit do světa fotovoltaického ohřevu vody.

Zelený sen se proměnil v finanční noční můru

Jednoho říjnového dne nám přišel email od majitele domu, který nedávno investoval do solárního ohřevu vody. S nadějí v hlase nám popisoval, jak se stal nechtěným hrdinou příběhu plného zvratů, způsobených instalací fotovoltaického systému pod záštitou programu Nová zelená úsporám Light.

Vše začalo nevinně – reklamou, která vypadala jako vstupenka do světa úspor. Nabídka byla lákavá, přímo stvořená pro důchodce jako on: solární ohřev vody za symbolickou cenu, téměř bez finančních výdajů. Sliby byly jasné: téměř nulové náklady, žádné starosti. Na první pohled se to jevilo jako sen – firma přislíbila komplexní službu, od návrhu až po instalaci, a pak už jen údajné bezstarostné šetření.

Kdo by odolal nabídce, která se tvářila jako klíč k bezstarostnému životu, ke štědrým úsporám? Ale jak se brzy ukázalo, realita byla mnohem komplikovanější a toužebné sny o úsporách se proměnily v nepříjemnou realitu.

Plynový kotel versus sluneční ohřev: Proč jsem chtěl změnu

Náš hrdina, říkejme mu třeba pan Novák, měl dosud bezchybný systém ohřevu vody, který mu zajišťoval osvědčený plynový kotel Vaillant TurboTEC + VU 242/3-5. Pro ohřev vody využíval teplovodní systém s výměníkem umístěným v externím zásobníku vody VIHC 120/3. Ale tady přichází zajímavost: kotel nebyl nastaven na běžnou teplotu, ale na poměrně nízkých 40 °C. Proč? Protože majitel kotle byl stratég a tato teplota byla jeho tajným receptem na maximální úsporu při ohřevu teplé užitkové vody (TUV). A přesně tato kombinace technologie a úsporného nastavení byla klíčem k jeho úspěchům v efektivním využívání energie až do chvíle, kdy se rozhodl pro změnu. Pro fotovoltaický ohřev vody ohřev vody.

Cesta za dotací a instalace FVE: Nebylo to tak jednoduché

Aby pan Novák mohl využít solární ohřev vody jako svou osobní zlatou žílu, pomocí FVE panelů bezplatně, stála před ním zajímavá výzva: Připojit výkon z FVE panelů na elektrickou topnou patronu. Ale zde se objevil háček! Tato topná patrona se bohužel nedala umístit do jeho stávajícího nepřímotopného zásobníku vody.

Nyní tu byla otázka, jak se dostat k těm lákavým 90 000 Kč, které pan Novák obdržel na ohřev vody. Bylo potřeba vymyslet plán, jak instalovat tento FVE systém ohřevu vody. Podmínky pro získání dotace nebyly zrovna přísné - nebylo nutné, aby systém fungoval bezchybně nebo dokonce přinášel úsporu. Stačilo, pokud byl systém nainstalován a uveden do provozu.

Takže nejjednodušší cesta vedla k instalaci nového bojleru na vodu, do něhož se umístilo topné těleso, aby zákazník mohl ohřívat vodu prostřednictvím FVE. Následně bylo třeba vymyslet, jak to všechno propojit. Zkušení profesionálové zvolili řešení spočívající v propojení zásobníků vody skrze cirkulační čerpadlo, které v průběhu ohřevu FVE fungovalo a umožňovalo míchání vody mezi oběma zásobníky. Geniálně jednoduché řešení.

Dříve měl zákazník jeden bojler, ve kterém ohříval pouze omezené množství vody. Nyní, díky dotaci, se stal majitelem dvou bojlerů a disponuje podstatně větším objemem vody. Ironií je, že tento objem vody je dokonce větší, než kolik je zákazník schopen spotřebovat.

První zkušenosti a nečekané problémy

Zákazník byl nemile překvapen, když s úžasem zjistil, že spotřeba jeho plynového kotle prudce stoupá. To přece nemá logiku – vždyť mu přece odborníci, kteří instalovali FVE ohřev, slíbili úsporu až 75% na nákladech za ohřev vody. Avšak realita byla úplně jiná. Pán si pečlivě zaznamenával svou spotřebu plynu a bylo zřejmé, že od doby instalace „úsporného" ohřevu vody prostřednictvím FVE jsou jeho výdaje na ohřev vody výrazně vyšší.

K tomu všemu si mohl užívat další zásobník vody na stěně, cirkulační čerpadlo, které konzumuje další elektrickou energii. Ano, faktura byla zaplacena a solární systém pracuje – bohužel ale ne ve prospěch zákazníka. A tak se ocitáme zpět na začátku, kdy nás kontaktoval s prosbou o radu, jak se dostat z této nepříjemné situace.

Bohužel, dotace již byla čerpána, takže mu nyní nezbývá nic jiného, než toto zařízení po několik let řádně udržovat. Je to až ironické, jak se slibná vidina úspor proměnila v noční můru. 

Raketový nárůst cen za ohřev vody byl pro zákazníka drtivým zjištěním. Došlo mu, že se stal obětí lákavé reklamy a instalační firmy, která přišla s "ideálním" řešením instalace FVE ohřevu vody. Pro zákazníka to přineslo pouze finanční ztráty, zatímco Státní fond životního prostředí ČR a Česká republika se mohly pochlubit instalací dalšího obnovitelného zdroje energie. Opticky to sice může vypadat jako úspěšný krok směrem k Green Dealu, ale pro našeho zákazníka to byla cesta plná zklamání.

Zákazník nám poskytl aktuální schéma zapojení a v emailu byl plný naděje na rady, jak zvládnout svou současnou situaci. V tuto chvíli by mu zřejmě nejvíce vyhovovalo, kdyby se mohl vrátit o několik týdnů zpět, nečerpat žádnou dotaci, nevyužívat služeb žádné instalační firmy a nedovolit jim instalovat ve svém domě FVE ohřev vody "zdarma".

FVE ohřev vody v kombinaci s plynovým kotlem

Hlasitý apel na pomoc: Prosba od zákazníka

Závěrem naší komunikace s panem Novákem, který nás kontaktoval s prosbou o pomoc ohledně fotovoltaického ohřevu vody, nám přišel vzkaz, který si zaslouží zvláštní pozornost. Vzkaz, ve kterém je cítit naléhavost a upřímná žádost, zní: "Prosím, pomôžte dedovi a jeho invalidnej manželke."

Tato slova nám připomínají, že za každým technickým problémem, každou instalací nebo systémem, stojí skuteční lidé. V tomto případě starší muž a jeho manželka s invaliditou, pro které by mohla správná rada nebo řešení znamenat obrovskou úlevu v jejich každodenním životě. 

Můj závěr: Co bych dělal jinak a co doporučuji vám

Při pohledu na schéma zapojení a způsob, jakým zákazník ohřívá vodu pomocí plynového kotle Vaillant, jsme pocítili smutek nad celou situací. Když někdo používá k ohřevu vody plynový kotel s externím zásobníkem vody, má skvělou příležitost pro instalaci termického solárního systému, který je přímo určen pro ohřev vody. V kombinaci s plynovým kotlem by náš termický systém dosahoval výrazných úspor.

Celá instalace by si vyžádala jen výměnu stávajícího zásobníku za větší model se dvěma výměníky, k nimž by byly připojeny výkony z plynového kotle a solárních kolektorů. Takový systém by zabíral mnohem méně místa a byl by efektivnější. Plynový kotel by v období menšího slunečního svitu pouze dohříval vodu, která by byla předehřátá solárním systémem. Úspory by byly výrazné a kotel by se šetřil, protože by se spouštěl mnohem méně díky novému způsobu ohřevu pomocí solárních kolektorů.

Termický solární systém vyžaduje minimální údržbu, má ověřenou funkčnost a je efektivním řešením pro ohřev vody, obzvláště v kombinaci s plynovým kotlem. Ale bohužel, stalo se, co se stalo...

Realita byla krutá. Zákazník skončil v bludišti technologií, které slibovaly úspory, ale nakonec mu způsobily finanční i emocionální bolest.

Tento příběh může sloužit jako baterka v temnotě pro ty, kteří se ocitnou na rozcestí technologických rozhodnutí. Nenechte se zlákat zdánlivě sladkými řešeními, které jsou "zdarma". Někdy se totiž z těchto "zdarma" příležitostí stane vaše nejdražší lekce.

Naše rada na závěr? Vracet zařízení i dotace může být bolestivé, ale je to krok ke svobodě. Chcete-li opravdu ušetřit na ohřevu vody, volte termické solární kolektory. 

Ať už si je pořídíte od nás nebo od někoho jiného, důležité je, abyste svou vodu ohřívali tím, co bylo navrženo přímo pro tento účel.

Cizí firma neplní sliby? Požadujte vrácení zálohy ...
Apel na státní úředníky: Dotace na solární ohřev v...