3 minut/y čtení (531 slov)
Doporučené

Naše solární systémy v Ghaně

Ohřev vody na poliklinikách v Ghaně

Zajištění ohřevu vody pro 10 poliklinik v Ghaně

Ghana patří mezi jedny z nejdůležitějších obchodních partnerů ČR v subsaharské Africe. Solární systémy Kocián v roce 2016 se spolupodílely na významné zakázce o objemu přes 600 milionů Korun v africké Ghaně. Šlo o dodávku solárních termických kolektorů, které zajišťovaly teplou vodu pro 10 nově zbudovaných poliklinik z projektu EGAP. Jedná se o úvěrovou pojišťovnu se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky.


Řešení ohřevu vody pomocí samotížných systémů

Samotížný ohřev vody v Ghaně

Technické vybavení budov zajišťovala firma Vamed Healt Projects Cz s.r.o. jako subdodávku pro rakouskou společnost Vamed. 

Naše firma dodávala technologii, solární systémy zajišťující ohřev vody pro nově zbudované polikliniky. Jednalo se o samotížné solární systémy postavené na termických kolektorech Apollon firmy Nobel EAD. 

Umístění kolektorů bylo v těsné blízkosti objektů poliklinik na betonovém základě s konstrukcí a uchycením pro rovný podklad. Zásobníky jsou umístěny výškově nad solárními kolektory a cirkulace teplonosné kapaliny tak probíhá samotížným způsobem bez potřeby čerpadlové jednotky. 

Jako alternativní dohřev byly zvoleny elektrické topné patrony 2 kW. Proti možnosti opaření byly instalovány na výstup ze solárních zásobníků termostatické směšovací ventily.

Samotížné solární systémy jsou téměř bezúdržbové s maximální možnou délkou životnosti. K řádnému ohřevu teplé užitkové vody postačí pouze zajištění čistění kolektorů od případných nánosů písku a podobně.

Lepší přístup ke zdravotní péči vyřešen

 Polikliniky mají zlepšit přístup místním obyvatelům ke zdravotním službám, aby nemuseli i za běžnými zdravotními službami do centrální nemocnice. Zdravotnictví a lékařská péče je v Ghaně zajišťována především státními institucemi a stejně jako další sektory se dlouhodobě potýká s řadou problémů a potíží, od nedostatku financí přes nízkou osvětu až po zastaralé technické vybavení. Málo rozvinuté povědomí o standardních hygienických návycích, nedostatek kvalitní pitné vody a téměř neexistující kanalizační rozvody představují výrazné zdravotní riziko pro většinu zejména venkovských komunit.

Výstavba poliklinik je součástí obnoveného závazku vlády rozšířit nejmodernější infrastrukturní zdravotnická zařízení na všechny komunity v okruhu každých deseti kilometrů. Polikliniky jsou v Akonfodi na severu Assinu, Etsii Sunkwa a Ajumako v Ajumako-Eyan-Essiam, Jamra v Asikuma-Odoben-Brakwa a Narkwa v okrese Ekumfi. Zbytek jsou v Dawurampongu na západě Gomoa, Potsinu na západě Gomoa, Mankronu, obci Awutu Senya, Twifo Praso v okrese Twifo Atimokwa a Briwa v obci Mfantseman. 

Zařízení, která postavila společnost VAMED - Ghana s finanční podporou České republiky a vlády Ghany, přichází s ultramoderním vybavením a kancelářemi. Patří mezi ně lékařská oddělení, oddělení pacientů, konzultační místnosti, umývárny, márnice, oblast služeb pro matku a dítě. Obyvatelé Ghany při slavnostních ceremoniích po celé zemi děkovali tancem a potleskem dodavatelům deseti nových poliklinik.

Tím účast českých firem v této zemi neskončila, v současnosti v Ghaně ještě stavějí vojenskou nemocnici. Klíčová pro získání zakázky často je spolupráce více firem, které nabídnou komplexní celek na klíč pod vedením jednoho hlavního dodavatele. Na jedné stavbě nemocnice nebo polikliniky se uplatní dvacet i více českých firem. 

Je nám potěšením, že naše solární systémy napomáhají dobré věci.

Solární systémy Kocián
Instalatér solárních soustav
11 důvodů proč si pořídit solární systém.