3 minut/y čtení (579 slov)
Doporučené

Údržba solárních zásobníků

Aby Vám bojler vydržel, je třeba se o něj starat Aby Vám bojler vydržel, je třeba se o něj starat

 Údržba solárních zásobníků

Bojler nejde označit jako nejslabší článek solárního systému. Je třeba si ale uvědomit, že bojler potřebuje údržbu. Když ho nebudeme udržovat, dřív nebo později ho bude třeba vyměnit. Nezáleží na typu a značce, je třeba se o něj starat. Ideální je poohlédnout se po typovém štítku nebo návodu k použití a postupovat podle doporučení výrobce. 

  • Na bojler je třeba pohlížet s respektem, jedná se o tlakovou nádobu, která může být za určitých okolností i nebezpečná. 
  • Vnitřní část bojleru je smaltovaná, uvnitř se nachází jeden nebo dva výměníky.
  • Zásobník může být ohříván také samostatnou elektrickou patronou.



Postup na vyčištění bojleru od vodního kamene

  • Četnost čištění závisí na provozu a kvalitě vody v místě použití. 
  • Nedoporučujeme čištění abrazivními látkami či rozpouštědly, ty chemicky nebo mechanicky narušují povrch materiálů a ohrožují i ochranný smaltovaný nátěr. 
  • Údržbu solárních zásobníků doporučujeme provádět v období s menší intenzitou slunečního svitu, předejdete stagnaci na solárních kolektorech.
Hořčíková anoda včetně příruby
  1. Odpojte od elektrického zdroje solární regulaci a elektrickou topnou patronu.
  2. Uzavřete přívod vody do zásobníku na napouštěcím potrubí a otevřete kohoutek od teplé vody na vodovodní baterii. Tímto zásobník odtlakujete a zajistíte nasávání vzduchu do zásobníku při vypouštění.
  3. Otevřete vypouštěcí ventil a vypusťte obsah zásobníku.
  4. Odstraňte kryt příruby servisního otvoru a postupně povolujte šrouby až dojde k její demontáži. Zkontrolujte těsnění pod přírubou. V případě jakékoliv pochybnosti o jejím stavu doporučujeme okamžitou výměnu. Nevracejte zpět jakékoliv poškozené části.
  5. Vyšroubujte elektrickou topnou patronu a očistěte ji od usazenin.
  6. Vyberte všechny nánosy a nečistoty, které se usadily na dně nebo stěnách zásobníku. Pokud je vodní kámen měkký, měl by jít očistit proudem vody nebo otřením. Pokud bude tvrdý, doporučujeme kámen odstranit dřevěným předmětem. Při čištění nesmíte poškodit smalt.
  7. Zásobník potom řádně vypláchněte.
  8. Zkontrolujte hořčíkovou anodu, případně ji vyměňte za novou.
  9. Při zpětné montáži nainstalujte všechny demontované části zpět. Postupujte v opačném pořadí, než při demontáži. 
  10. Bojler napusťte vodou a zapojte k tepelným zdrojům. 
  11. Následně zkontrolujte, zda nikde nedochází k únikům kapaliny v důsledku netěsností. 

Anodu v bojleru je třeba kontrolovat a měnit

  • Instalací solárních zásobníků a bojlerů obecně pro některé končí veškerá starost a péče, kterou by jim měli v průběhu užívání poskytovat. Jedná se skutečně o pár minut ročně a přínos je velký, úspora v řádu desetitisíců. Pokud je hořčíková anoda na konci své životnosti je třeba ji vyměnit. Nahradit ji můžete i dříve, mnozí ji nemění vůbec. 
  • Na obrázku si ukážeme jak vypadá použitá hořčíková anoda po 7 letech, kdy byl solární zásobník připojen na řád ze studny. Je zřejmé, že k výměně mohlo dojít i o několik let dřív, ale buďme rádi za to, že ji majitel nechal vůbec vyměnit. V tento okamžik si prodloužil životnost bojleru i o několik dalších let.
  • Investice do hořčíkové anody je pár set korun oproti desetitisícům, které by byly třeba vynaložit za demontáž a výměnu solárního bojleru.

 Kontrola správné funkce pojistného ventilu

  • Pojistný ventil umožní odvod přebytečné vody vznikající ohřevem do odpadu. Dochází tak k odpuštění přebytečného tlaku vody v bojleru. 
  • Díky zpětné klapce zabraňuje vstupu ohřáté vody do přívodní studené větve a dále pak do rozvodů vodovodního řádu.
  • Otvírací tlak pojistného ventilu bývá zpravidla cca 6 bar.
  • Ukapávání pojistného ventilu je běžné a značí jeho správnou funkci.
  • Mezi pojistným ventilem a bojlerem nesmí být uzavírací armatura.
  • Správnou funkci pojistného ventilu je třeba 1x měsíčně kontrolovat pootočením hlavičky ventilu a zkontrolovat, že voda plynule odchází do odpadu.
Vydrží solární systém kroupy? Jak který!
Jak efektivně čistit solární kolektory: Tipy a tri...

Související Články