14 minut/y čtení (2781 slov)
Doporučené

Solární ohřev bazénu | Profi řešení

Bazén je úžasná věc, ale jak ohřát vodu?

Solární ohřev bazénu
  • My Češi patříme mezi jedny z největších stavitelů bazénů, máme rádi komfort, pohodlí. Přijde léto a není nic lepšího, než se schladit ve vlastním bazénu. Pořídit si vlastní bazén není nic extra složitého, na každé vesnici, za každým plotem u sousedů je vidíme. Problém ale nastává jak ohřát vodu co nejlevněji a užít si co nejdelší koupací sezónu. Proto jsme si bazén přece pořizovali. Takže jak na ohřev vody v bazénu?
  • Pokud už máte solární systém třeba na ohřev TUV nebo přitápění, jeden z nejlepších způsobů jak využít přebytky je pouštět teplo do bazénu. Efektivitu tohoto řešení podporuje malý nárok na teplotu ohřevu cca do 30°C. Pokud zatím žádný solární systém nevlastníte, je čas se zamyslet. 
  • Záleží pouze na vás jestli zvolíte jednoduché řešení pomocí plastových kolektorů nebo dáte přednost profesionálnímu řešení. Samozřejmě podle toho se bude odvíjet cena daného opatření. Plastové absorbéry vyřeší ohřev přes léto, selektivní kolektory lze využívat k ohřevu celoročně.
  • Kolektory Vybírejte podle typu vašeho bazénu.

Plastový solární panel k bazénu je ideální na sezónní ohřev!

Plastový solární panel k bazénu
  • Plastové kolektory všichni známe, je to ta nejlevnější varianta ohřevu bazénu. Jsou levné, moc toho nevydrží, ale nějakou parádu nadělají. Koupit je můžete třeba v Marimexu nebo MountfielduJedná se zpravidla o nezasklené plastové kolektory s absorpční plochou např. z PP nebo EPDM. S plastovými kolektory má většina z nás už své vlastní zkušenosti. Jsou to přesně ty kolektory, jak je známe postavené u sousedů na zahradě nebo na pergole, v těsné blízkosti bazénu. Spíše než pod pojmeme kolektor se často setkáváme s označením, panel. Takže pokud se rozhodnete navštívit nějakou z výše uvedených poboček, rovnou si řekněte o solární panel k bazénu.
  • Někteří je po koupací sezóně demontují, jiné je jen zazimují, aby v zimě nepraskly. Protože tyto panely neobsahují žádný druh tepelné izolace, ani krytí (sklo), mají vysoké tepelné ztráty.
  • Zásobníkem a zároveň spotřebičem tepelné energie takového systému je vlastní bazén a hydraulické schéma se skládá pouze z primárního okruhu. Tento typ solárního systému lze tedy použít ideálně pro otevřené venkovní bazényProvoz tohoto zařízení se omezuje na letní sezónu a bazénová voda je současně i teplonosnou kapalinou. 
  • Vzhledem k vysokým letním teplotám se využívá levnější varianta kolektorů, a materiály použité k jejich výrobě nemusí splňovat takové nároky jako u systémů s celoročním provozem.
  • Kolektory se vyrábějí v různých tvarových provedeních, desky, pásy, spirály, apod. Plastové absorbéry jsou pro toto použití vhodné také z důvodu vysoké odolnosti proti chemickým přísadám, které bazénová voda obsahuje.

Výhody solárního ohřevu bazénu

1. Úspora nákladů

Solární ohřev vody v bazénu může být velmi výhodný z hlediska úspory nákladů na energii. Solární ohřev bazénu využívá sluneční energii k ohřevu vody a nevyžaduje žádné dodatečné náklady na energii. To znamená, že můžete ušetřit peníze na účtech za energie a snížit náklady na provoz bazénu.

2. Ekologické řešení

Solární ohřev vody v bazénu je ekologický způsob ohřevu vody. Solární kolektory nevypouštějí žádné emise do ovzduší a neznečišťují životní prostředí. Použití solární energie k ohřevu vody je šetrné k životnímu prostředí a pomáhá snižovat naši uhlíkovou stopu.

3. Dlouhá životnost

Solární kolektory mají dlouhou životnost a jsou velmi odolné vůči počasí. Pokud jsou instalovány a udržovány správně, mohou sloužit mnoho let a poskytovat účinný solární ohřev vody v bazénu.

4. Jednoduchá instalace

Solární ohřev vody v bazénu lze snadno instalovat. Instalace solárních kolektorů může být snadná a není potřeba žádné složité zařízení. Solární kolektory se mohou umístit na střechu nebo na zem a propojit s čerpadlem a bazénovým filtrem.

5. Bezúdržbovost
Solární ohřev vody v bazénu je velmi bezúdržbový. Po instalaci a propojení s čerpadlem a bazénovým filtrem pracuje solární ohřev vody v bazénu téměř bez jakéhokoli dalšího údržby. Vše, co je třeba udělat, je pravidelně kontrolovat solární kolektory a zajistit, aby byly čisté a správně funkční.

6. Příjemné koupání

Solární ohřev vody v bazénu umožňuje mít bazén vždy připravený na koupání, a to i v období, kdy by voda bez solárního ohřevu byla příliš studená. Díky tomu si můžete užívat svůj bazén po celou koupací sezónu, aniž byste se museli obávat nepříjemně studené vody.

7. Zvyšuje hodnotu nemovitosti

Solární ohřev vody v bazénu může také zvýšit hodnotu vaší nemovitosti. Solární ohřev vody v bazénu je ekologický a energeticky úsporný způsob ohřevu vody, což může být pro potenciální kupce vaší nemovitosti atraktivní.

Závěr lze říci:

Solární ohřev vody v bazénu má mnoho výhod, které zahrnují úsporu nákladů na energii, ekologické řešení, dlouhou životnost, jednoduchou instalaci, bezúdržbovost, příjemné koupání a zvyšování hodnoty nemovitosti. Pokud uvažujete o solárním ohřevu vody v bazénu, měli byste zvážit všechny tyto faktory a rozhodnout se, zda je solární ohřev vody v bazénu pro vás tou správnou volbou.

A jaké jsou nevýhody solárního ohřevu bazénu?

Stejně jako každá technologie má i solární ohřev vody v bazénu několik nevýhod. V následujícím článku se podíváme na některé z nevýhod solárního ohřevu bazénu, které byste měli zvážit předtím, než se rozhodnete pro tuto metodu ohřevu vody.

  • Závislost na slunečním záření

Solární ohřev vody v bazénu je závislý na slunečním záření a jeho účinnost se může výrazně snížit v obdobích oblačného počasí, zejména v méně slunečných oblastech. Pokud je počasí oblačné nebo deštivé, solární kolektory nemohou dostatečně absorbují sluneční energii a voda v bazénu se nemusí dostatečně ohřát. To může způsobit, že bude voda v bazénu příliš studená na koupání, zejména v období méně slunečných dnů.

  • Potřeba velké plochy pro solární kolektory

Solární ohřev vody v bazénu vyžaduje velkou plochu pro solární kolektory, aby byla zajištěna dostatečná absorpce sluneční energie. Pokud nemáte k dispozici dostatečnou plochu na střeše nebo na zemi pro umístění solárních kolektorů, nemusí být solární ohřev vody v bazénu pro vás vhodnou volbou. Také byste měli zvážit, že instalace solárních kolektorů může být nákladná.

  • Potřeba připojení k čerpadlu a filtru

Solární ohřev vody v bazénu vyžaduje připojení k čerpadlu a bazénovému filtru, aby byla zajištěna cirkulace vody v bazénu a ohřev vody solárními kolektory. Pokud váš bazén není vybaven čerpadlem a filtrem, budete muset tyto prvky přidat k instalaci solárního ohřevu vody v bazénu. To může být nákladné a časově náročné.

  • Potřeba údržby

Solární kolektory musí být pravidelně udržovány a čištěny, aby se zajistila jejich správná funkčnost. V závislosti na místních podmínkách mohou solární kolektory být náchylné k nahromadění prachu, listí, hmyzu a dalších nečistot, které mohou snížit jejich účinnost. To znamená, že je třeba pravidelně provádět údržbu solárních kolektorů, aby byla zajištěna maximální účinnost a životnost.

  • Potenciální problémy s úniky

Solární kolektory mohou být náchylné k únikům vody, zejména pokud nejsou správně instalovány a udržovány. Úniky mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou teplotní změny, vibrace a další faktory. Pokud vzniknou úniky, může to vést k úbytku vody v bazénu a ke ztrátě účinnosti solárního ohřevu vody.

  • Omezená kontrola teploty

Solární ohřev vody v bazénu nemusí poskytovat přesnou kontrolu teploty vody. Teplota vody v bazénu může být ovlivněna mnoha faktory, jako jsou počasí, umístění solárních kolektorů a další faktory. To znamená, že přesná kontrola teploty může být omezená a může vyžadovat další zařízení pro regulaci teploty vody v bazénu.

Závěr

Solární ohřev vody v bazénu má několik nevýhod, jako jsou závislost na slunečním záření, potřeba velké plochy pro solární kolektory, potřeba připojení k čerpadlu a filtru, potřeba údržby, potenciální problémy s úniky a omezená kontrola teploty. Tyto faktory byste měli zvážit, než se rozhodnete pro solární ohřev vody v bazénu. Pokud však tyto faktory vezmete v potaz a správně nainstalujete, získáte skvělý způsob jak ohřívat vodu slunce zdarma a ušetřit obrovské náklady za ohřev bazénové vody.



Jak solární ohřev bazénu funguje

Solární ohřev bazénu využívá sluneční energii k ohřevu vody v bazénu. Solární kolektory jsou umístěny na střeše nebo na zemi v blízkosti bazénu. Když slunce svítí na panely, absorbuje se sluneční energie a přenáší se do vody v bazénu. Tento proces se opakuje, dokud se voda v bazénu nedosáhne požadované teploty. 

Instalace solárního ohřevu bazénu

 Solární ohřev vody v bazénu je skvělý způsob, jak udržet vodu v bazénu teplou a příjemnou pro koupání, aniž byste museli utrácet velké množství energie na ohřev vody. Solární kolektory jsou nejdůležitější součástí solárního ohřevu vody a jejich instalace může být snadná, pokud víte, co děláte. V následujícím článku se podíváme na kroky potřebné k instalaci solárních kolektorů k ohřevu bazénu.

1.Stanovení velikosti solárního systému

Prvním krokem při instalaci solárního ohřevu vody v bazénu je stanovení velikosti solárního systému. Musíte zjistit, kolik solárních kolektorů budete potřebovat k ohřevu vody v bazénu. To závisí na několika faktorech, jako jsou velikost bazénu, průměrná teplota vody, délka koupací sezóny a další faktory. Obvykle se doporučuje, aby solární kolektory pokrývaly alespoň 50% plochy bazénu.

2.Instalace solárních kolektorů

Jakmile jste určili velikost solárního systému, můžete přistoupit k instalaci solárních kolektorů. Solární kolektory se obvykle umisťují na střechu nebo na zemi. Pokud je instalujete na střechu, musíte zajistit, aby byly solární kolektory pevně připevněny a zabezpečeny proti pádu. Pokud se rozhodnete pro instalaci na zemi, měli byste zajistit, aby byly kolektory umístěny na místě s dostatečným slunečním zářením a připevněny ke stabilní konstrukci.

3.Propojení s čerpadlem a bazénovým filtrem

Po instalaci solárních kolektorů je potřeba je propojit s čerpadlem a bazénovým filtrem. To umožní cirkulaci vody v bazénu a její ohřev solárními kolektory. Musíte zajistit, aby byly solární kolektory správně napojeny na čerpadlo a bazénový filtr a aby voda volně cirkulovala v celém systému.

4. Spuštění a testování

Po dokončení instalace je nutné systém spustit a zkontrolovat jeho správnou funkci. Je důležité, aby byl solární ohřev bazénu testován před začátkem sezóny a pravidelně udržován po celou dobu provozu. Instalace solárního ohřevu bazénu může být poměrně náročná, a proto se mnoho lidí rozhoduje pro profesionální instalaci. 

Jak zapojit solární panel k bazénu?

Zapojení jde provést zpravidla dvěma způsoby.

  1. Filtrační čerpadlo běží celou provozní dobu a kolektorové pole se zapojí na jednu společnou větev filtrace. Zde je třeba také předpokládat při návrhu bazénového čerpadla s odporem  a tlakovou ztrátou v kolektorech. Nevýhodou tohoto zapojení je, že se voda v bazénu ohřívá pouze při sepnuté filtraci, nejde regulovat teplotu ohřevu. Pokud bychom odstavili od provozu filtraci, vodu sice nebudeme ohřívat, ale ani filtrovat.
  2. Zapojíme trojcestný ventil do systému bazénového ohřevu. Potom je třeba manuálně regulovat přimíchávání teplé vody do bazénu. Důležitým předpokladem pro správnou funkci je také správné snímání teplot na výstupu z bazénu a na samotných kolektorech. Na základě teplotního rozdílu potom  trojcestným ventilem přimícháváme ohřátou vodu z kolektorů, nebo do okruhu kolektoru přepneme celý průtok.

Pokud jsou kolektory v neaktivním režimu, má voda tendenci z něj odtéci, ale trojcestný ventil nebo zpětná klapka tomu zabraňuje. To platí v případě, kdy je kolektor umístěn nad hladinou bazénu.

  • Nevýhodou těchto kolektorů je jejich sezonní provoz, protože v zimě by došlo k zamrznutí teplonosného média, v tomto případě bazénové vody, a k poškození plastového absorbéru mrazem.
Schéma zapojení solárního panelu k bazénu

Koupací ráj? Použijte deskové kolektory a bazén zastřešte!

Profesionální ohřev bazénu
  • Pro bazény s celoročním provozem předpokládáme jeho zastřešení popř. umístění v pevné konstrukci nebo uvnitř budovy samotné.
  • Důležitým předpokladem je zde nejen správné hydraulické zapojení celé soustavy, ale také zvýšený nárok na stavbu samotnou, s ohledem na použité izolační materiály. Jedná se především o co největší zamezení tepelných ztrát, jako je tomu např. u vytápění budov a objektů.
  • Když zkombinujeme ohřev bazénu zasklenými plochými kolektory se selektivním povrchem a zastřešením, čeká nás nekonečná koupací sezóna.
  • Deskové kolektory lze k ohřevu bazénové vody používat celoročně, bez ohledu na roční období. Jedná se o plnohodnotné kolektory používané i k ohřevu TUV či přitápění. 
  • S přenosem tepelné energie z kolektorů nám pomůže tepelný výměníkTeplonosnou kapalinou je v tomto případě nemrznoucí směs a solární okruh je oddělen od bazénové vody bazénovým výměníkem. Výměník se umísťuje nejčastěji před dávkovače chemikálií potřebných pro udržování kvality bazénové vody.
  • Ohřev bazénové vody lze realizovat pomocí různých druhů tepelných výměníků. Mezi nejčastěji používané patří trubkové výměníky z nerezavějící oceli řady OVB, titanové výměníky určené pro slanou vodu, deskové výměníky OVBD, keramické výměníky OVBC apod.

Profesionální ohřev vody v bazénu svěřte odborníkovi.

  • Zapojení solární soustavy může být paralelně mimo filtrační okruh, nebo přímo do okruhu filtračního čerpadla. Profesionální řešení ohřevu bazénové vody selektivními deskovými kolektory se nejčastěji využívá realizací u již instalovaných solárních systémů k ohřevu TUV či přitápění, kde lze takto bazénovou vodu ohřívat na základě tepelných přebytků celé solární soustavy.
  • Samozřejmostí je dnes již možnost nastavení priority jednotlivých ohřevů mezi zásobníkem TUV, akumulačním zásobníkem a ohřevem bazénu. Na obrázku níže můžete vidět schéma zapojení solárního systému k ohřevu TUV a přitápění s možností ohřevu bazénu přes trojcestný ventil napojený na bazénový výměník. Tomuhle se říká solární paráda!
  • Dimenzování profesionálních solárních systémů k ohřevu bazénu je závislé na jeho velikosti (objemu ohřívané vody), požadované teplotě, lokalitě, sklonu a orientaci vůči světovým stranám apod. U nekrytých bazénů lze použít výpočtové vodítko, kdy plocha plastového absorbéru by měla být mezi 1/2 až 3/4 plochy bazénu. U krytých bazénů se jedná o 1/3 2/3 plochy bazénu.
  • Stejně jako u dalších využití solárního termického systému je nutné zvážit nejen technickou, ale také ekonomickou stránku takové investice. Každé navrhované řešení je individuální a od něj se odvíjí cena za zhotovení. V současné době se nabízí celá řada inovativních levnějších i dražších řešení, která se více čí méně osvědčila co se nejen kvality týče ale i finálním výsledkem.
  • Na solární ohřev bazénové vody nelze čerpat dotace z podpory Nová zelená úsporám ani z žádného dalšího dotačního titulu. Pokud však již vlastníte solární systém k ohřevu TUV či přitápění, tento systém lze s největší pravděpodobností rozšířit o ohřev bazénové vody s podstatně nižšími náklady.
Solární systém na přitápění, ohřev vody a ohřev bazénu

Vyplňte poptávku, zkusíme něco vymyslet i pro Vás!

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.


Chcete solární ohřev bazénu od nás? Mrkněte jak to děláme!

  • Navrhneme profesionální řešení ohřevu bazénové vody pomocí deskových plochých selektivních kolektorů. Všechno pěkně propočítáme, ať jste spokojeni a můžete předat referenci třeba sousedovi. 
  • Řekneme si z čeho se solární systém na ohřev bazénu skládá, jaký má výkon a pokrytí, nakonec se koukneme na kolik taková paráda vyjde.

Vstupní údaje pro návrh systému

  • Vybereme klasický rozměr bazénu 6x 3m s průměrnou hloubkou 1,2m. Požadovanou teplotu bazénové vody nastavíme na 24°C, lokalita: Praha. Účelem je dosáhnout 100% solárního pokrytí ohřevu bazénu.
  • Střední teplota v dané lokalitě je cca 9°C, globální záření za rok dosahuje cca 1120 kWh/m2, difuzní záření cca 560kWh/m2
  • K ohřevu použijeme 4 ks deskových solárních kolektorů Immo Logis GSS 250 o celkové ploše 10,1m2 instalované ve sklonu 30° s orientací na jižní stranu. Tepelný výkon bude přenášen na bazénový výměník instalovaný v okruhu stávající technologie bazénu.

Schéma zapojení solárního ohřevu bazénu

Schéma solární ohřev bazénu

Jakou parádu udělá navržená sestava?

Celková energie odevzdaná do systému 6 921 kWh
Celková spotřeba energie 140 kWh
Efektivita kolektoru58,7%
Celkový stupeň pokrytí100%
Celkový zisk kolektorového pole7111,4 kWh/m2/rok
Zisk kolektorového pole vztažený na hrubou plochu 702,7 kWh/m²/Rok
Zisk kolektorového pole vztažený na jímací plochu 769,6 kWh/m²/Rok
  • Rozkliknutím křížku po pravé straně zobrazíte uváděné hodnoty solárního systému

Jaká je cena takového systému na ohřev bazénu?

 Cena takového řešení je přibližně 180.000,- Kč vč. DPH.

 Co získáte?

  • 4 solární kolektory o celkové ploše 10m2
  • konstrukci pro solární panely
  • čerpadlovou jednotku
  • solární regulátor
  • bazénový výměník
  • potrubí na propojení kolektorů a výměníku
  • armatury v potřebném rozsahu
  • práci a dopravu
  • Cena celého solárního systému na ohřev bazénu je ve většině případů jen zlomek pořizovací hodnoty bazénu. Životnost kolektorů je až 30 let
  • Roční výkon solárního ohřevu je 7.000 kW, zkusme to přepočítat na elektrickou energii, kterou byste zaplatili za ohřev. To by byl za 10 let ranec peněz i když nebudeme kalkulovat s neustálým zvyšováním cen za energie. Můžeme to také srovnat s polykarbonátovým zastřešení bazénu, kde za 6x 3 m zaplatí při dnešních cenách okolo 70.000,- Kč vč. DPH. A to je zatraceně moc. Položme si otázku kolik tepelné energie vyrobí zastřešení? Žádnou, čeká se na oteplení a změnu klimatu. Cena 180.000,- Kč je za kompletní technologii, včetně montáže, která se nedá objemově srovnávat s pár m2 polykarbonátu.

Solární ohřev bazénu je paráda, kterou musíte mít!

Dejte nám pár údajů, ozveme se!

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Má váš solární systém správný tlak?
Výměna nemrznoucí směsi v solárním systému