6 minut/y čtení (1271 slov)

Demontáž nefunkčního vakuového systému

Demontaz-solarniho-systemu Demontáž nefunkčního vakuového solárního systému ze střechy rodinného domu.

Solární vakuový systém v běžné praxi

  • Zákazník si před cca 3 lety u nejmenované firmy pořídil solární systém s vakuovými kolektory. Součástí dodávky byla montáž na klíč. Tzn. instalace solárních kolektorů včetně umístění betonových bloků na střeše domu, instalace akumulační nádrže na otopný systém, propojení solárních kolektorů s výměníkem v aku nádrži a odregulování celého systému. Na celý solární systém zákazník čerpal dotaci z programu Nová zelená úsporám.
  • Z informací zákazníka vyplynulo, že instalovaný solární systém nikdy řádně nefungoval, docházelo k celé řadě problémů. Na případné reklamace se mu dostávalo pouze příslibů řešení. Po 3 letech marností se zákazník rozhodl nechat nefunkční solární systém demontovat a nahradit funkčními komponentami, které zajistí bezproblémový a letitý chod celého systému. S tímto požadavkem se obrátil na naši firmu a svěřil nám svou důvěru.

1. Od počátku samé problémy se solárním systémem

  • V České republice bylo nainstalováno mnoho vakuových solárních systémů v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. Řada firem se rozhodla nakupovat v Číně za výhodné ceny a dovážet do ČR solární vakuové kolektory. Realizaci pak prováděli řemeslníci, kteří neměli žádné zkušenosti s instalacemi solárních systémů. Solární systém bývá pak instalován zcela neodborně. Zjednodušeně by se dalo říci, že takto by si solární systém mohl nainstalovat zákazník i sám. Ono ostatně, pokazit jde všechno.
  • Dozvěděli jsme se, že instalaci prováděla parta cizojazyčně hovořících řemeslníků. S tímto tvrzením se setkáváme čím dál častěji a bohužel to dopadlo jako vždy. Od uvedení do provozu byly se solárním systémem samé problémy. Instalace solárního systému a jeho komponent byla provedena amatérsky. Na střeše rodinného domu se povalovalo potrubí, instalace součástí solárního systému je v rozporu s instalačním manuálem. Uchycení solárních kolektorů bylo doslova na pár dlaždičkách, na spojovacím materiálu už více ušetřit nešlo, konstrukce nebyla papírová, byl to nějaký 1.5mm hliník :) . Vlastně za nás je pozoruhodné, že takový systém na domě vůbec 3 roky vydržel a nevzal ho vítr nebo se samovolně nesložil. 
Začínáme demontáží vakuových trubic
Čínské solární kolektory na ohřev vody SCHLIEGER
Proč po sobě alespoň neuklidili?
Odborná demontáž vakuového soláru
Urezlé čtyřky šrouby vzal už dávno vítr
S detaily se tady nikdo nepáral
Potrubí je volně loženo na střeše
Titěrná hliníková konstrukce

Jsme kritičtí, protože nemáme rádi fušerství.

2. Solární systém neohříval vodu za žádného počasí

  • Když zákazník vybíral jaký solární systém zvolit, byl ujištěn o kvalitách prodávaného výrobku. Aby ne, vždyť záruky na vakuové trubice dosahují u některých firem i 15 let. Rozbije li se trubice, velmi snadno ji lze prý nahradit. Obdivuhodné, leč zbytečné. Dále se dozvěděl, že vakuové trubice jsou účinnější a celý systém bude výkonnější. Podtrhovat to měl i fakt, že byla instalována akumulační nádrž s průtočným nerezovým výměníkem vody. Skutečně takto to bylo i nainstalováno. Jen to neohřívalo vodu ani to netopilo. Namísto toho to klientovi vyplavilo technickou místnost, když se otevřel pojistný ventil u solárního systému. Co se stalo? Mastnota, smrad, glykol všude
  • Toto je výsledek špatné instalace solárního systému. Tlak solárního systému na 0, zpečený glykol v potrubních rozvodech, zanesený průtokoměr. Tato situace nastává velmi rychle, když solární systém  „klekne“ a nikdo ho neopraví.
  • Jediné rozumné řešení je demontovat takový systém a nainstalovat profesionálně funkční solární systém. Oživovat vakuové trubice nedává příliš smysl.

Řemeslník k pohledání

  • Po sejmutí krytu čerpadlové jednotky jsme zjistili netěsnosti nad čerpadlem, pod čerpadlem a u expanzní nádoby. Čerpadlová jednotka má 6 spojů, takže když 3 netěsní, jedná se evidentně o „majstrštyk“. 
  • Není to jen řemeslník k pohledání, ale i odborník přes elektro instalace. Prodloužení kabelu tepelného čidla kolektoru je spojeno wago spojkou a spokojeně si visí v krytu čerpadlové jednotky.
Napojení teplotních čidel kolektoru
Netěsný spoj nad solárním čerpadlem
Netěsní ani spoj pod solárním čerpadlem
Další netěsnost na připojení expanzní nádoby

Chcete funkční solární systém? Rádi se Vaší zakázky ujmeme. Solární systém namontujeme rychle a profesionálně

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

3. Záruka nezáruka, už to nikdo neřešil

  • 15 let záruky na vakuové trubice se vytratilo jako pára nad hrncem. Instalovaný solární systém již nikdo do provozu neuvedl. Zákazník slyšel jen sliby a nic víc. Vlastně se to vleklo tak dlouho, dokud neskončila povinná zákonná záruka. Přijedeme, opravíme, vše bude fungovat. Nepřijeli, neopravili, nefunguje. Peníze v trapu.
  • Než se rozhodnete komu svěříte svou důvěru s instalací solárního systému, řádně si firmu prověřte. Dnes na internetu najdete mnoho informací, které vás ve svém důsledku mohou uchránit před zmařenou investicí.

4. Solár nefunguje, tak ohříváme plynem

  • Protože solární systém nefungoval, neohříval vodu ani nepřitápěl, zastával tuto funkci plynový kotel. Byl připojen k instalované akumulační nádobě jako alternativní dohřev pro období, kdy není dostatek slunečního svitu. Ohřev vody byl řešen přes průtokový nerezový výměník, zákazník tak byl nucen ohřívat plynem celou akumulační nádobu a to i v letním období. Tahle akce se nějaké firmě zkrátka nepovedla. Zaplatil to zákazník. 
  • Jako další extra nešvar bylo dopojení cirkulace tuv na průtokový výměník. Požadavek na teplou vodu spínal plynový kotel a spuštěnou cirkulací docházelo k natápění celého akumulačního zásobníku. Tento solární systém nebyl vůbec úsporný.
  • Točíme se pořád dokola u neodborné montáže, od A až po Z.

5. Chci funkční solární systém

  • Zákazník na solární systém čerpal dotaci z programu Nová zelená úsporám a chce mít na svém domě funkční solární systém. Je jedno co to bude stát, ale nechce na svém domě atrapu, chce využívat sluneční energii k ohřevu vody, chce se chovat úsporně, šetrně k životnímu prostředí.
  • Po obhlídce stavu solárního systému jsme dali přednost demontáži solárních vakuových kolektorů vč. konstrukce a uchycovacích prvků. Jako alternativu nabízíme kvalitní deskové kolektory, které budou zákazníkovi sloužit po mnoho let a investované prostředky se tak vrátí.

6. Galerie fotografií z demontáže  


7. Zákazník se dočkal funkčního solárního systému

  • V následujících dnech proběhla profesionální montáž nového solárního systému, který bude fungovat. Vybrali jsme špičkové evropské solární deskové ploché kolektory o absorpční ploše 2x 2.5 m
  • Za solární systém a jeho funkčnost přebíráme veškeré záruky. Solární systém bude řádně servisován dle předepsaných intervalů výrobce. 

8. Konec dobrý, všechno dobré

Umístění solárních kolektorů na střeše RD v okr. Kladno
Ukázky z montáží solárních systémů
Tento solární systém by ušetřil statisíce na ohřev...

Související Články