8 minut/y čtení (1512 slov)

Jak zjistit výkon solárního kolektoru - klíč k úspěšnému využití slunce

Výkon solárního kolektoru K výkonům solárních kolektorů detailněji

Co to vlastně je výkon kolektoru?

  • Zájemci o solární systémy se často v nabídkách setkávají s tvrzením o obrovském, vysokém, ohromném výkonu solárního kolektoru. Co to ale je výkon solárního kolektoru, jak je definován a co si pod ním představit? Výkon solárního kolektoru je zjednodušeně jeho schopnost vytvářet energetický zisk za jasně definovaných podmínek. Abychom mohli řádně docenit přínos solárního kolektoru je třeba přihlédnout k celoročnímu tepelnému zisku celé solární soustavy. 
  • Samozřejmě, že každý kolektor je svým způsobem originál a kolektory dosahují rozdílných výkonů. Nelze ale paušalizovat slovy: obrovský, velký. Ke každému solárnímu kolektoru lze dohledat jeho výkonnostní výsledky například v protokolu: Summary od EN 12975, který je součástí certifikační značky Solar Keymark. Na internetu se prodává celá řada kolektorů a pro zákazníka je jediný zřetelný rozdíl cena. Nenechte se uvést v omyl, že ten i ten kolektor , když má 2m2 dosahuje stejného výkonu. Naopak! Pokud se vůbec neorientujete v solárních kolektorech, může se snadno stát, že koupíte dražší solární kolektor s malým výkonem. S trochou nadsázky by se dalo říci, že pokud vydělíte výkon kolektoru jeho cenou, zjistíte cenu za kW výkonu solárního kolektoru. Takto se může stát i zdánlivě levný solární kolektor drahým.

K bližší definici výkonu solárního kolektoru

  • Výkon solárního kolektoru je množství tepelné energie, kterou může kolektor produkovat za určitých podmínek slunečního záření. Udává se obvykle v kilowattech (kW) nebo v megawattech (MW) a závisí na mnoha faktorech, jako jsou velikost kolektoru, účinnost absorpční vrstvy, orientace a sklon kolektoru, intenzita slunečního záření a teplota okolního prostředí. Výkon solárních kolektorů se může lišit v závislosti na konkrétních podmínkách, a proto se uvádí výkon při standardizovaných podmínkách, které jsou v dané oblasti obvyklé.
  • Výkon solárního kolektoru lze zjistit měřením teploty vody vstupující a vystupující z kolektoru a měřením průtoku vody. Pomocí těchto údajů lze vypočítat množství tepla, které bylo přeneseno z kolektoru do vody za jednotku času, což je výkon solárního kolektoru. Tuto hodnotu lze také měřit pomocí speciálních měřících zařízení, která jsou k dispozici pro odborníky v oboru.

Jak je to s výkonností deskových a trubicových kolektorů?

  • Pokud budeme srovnávat výkon těchto dvou typů solárních kolektorů k obrysové ploše, tedy hrubé ploše kolektorů, trubkové solární kolektory typu Sydney mohou vykazovat výrazně nižší výkonnost běžně i o 30 a více % oproti plochým kolektorům.
  • Pokud bychom srovnávali oba typy kolektorů a jejich výkonnost při stejné ploše apertury, lze očekávat, že výkon trubkových kolektorů může být až o 20 % vyšší. Pro snadnější pochopení: stejné plochy apertury deskových i trubicových kolektorů docílíte instalací většího počtu trubkových. Pro ještě lepší pochopení: abyste docílili stejného výkonu jako u plochého deskového kolektoru, bude třeba instalovat větší hrubou plochu trubkových kolektorů.
  • Výkon u obou typů solárních kolektorů však nelze paušalizovat.

Jak se dostanu ke značce Solar Keymark a výkonu kolektoru?

  1. Navštivte stránky: Solar Keymark (obr. 1)
  2. Do vyhledávací pole zapíšete název kolektoru, který hledáte. (obr. 2)
  3. Zobrazí se základní informace včetně výsledků. (obr.3)
  4. Pokud si chcete stáhnout sumarizaci včetně výkonu kolektoru v pdf, stačí kliknout na odkaz Datasheet v horní části stránky. (obr. 4)
Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4

Z tabulky lze zjistit výkon solárního kolektoru a dle jaké normy bylo testování prováděno. Aktuálně se certifikát Solar Keymark vydává pouze solárním kolektorům odzkoušeným dle platné normy EN ISO 9806: 2013. Uváděná norma je v účinnosti od 1.7.2018. Předchozí používaná norma byla EN 12975-2.
Pokud se rozhodnete porovnávat různé typy solárních kolektorů je třeba použít stejné normy, neboť každá z uváděných norem má ve výsledku jiné výkonnostní hodnocení kolektoru. Je to dáno především stanovením účinnosti kolektoru, kdy nová norma je vázána na plochu apertury solárního kolektoru.

Zobrazení výkonu solárního kolektoru v datasheetu Solar Keymark

Ne vždy výkon kolektoru zjistíte snadno

  • Chtěli jsme srovnat solární sestavy a jejich výkon, ale zjistili jsme, že výkon kolektorů, test report a jejich původ někteří neuvádějí. Dalo to práci, ale přinášíme další možnost jak zjistit výrobce a výkon kolektorů, které jsou vám v solárních sestavách nabízeny.
  1. Z kontaktu firmy si zjistěte její IČO.
  2. Přejděte na stránky Nová zelená úsporám
  3. V druhém poli vyberte: IČO žadatele o zápis a vložte IČO (obr.1)
  4. Klikněte na vyhledat
  5. Zobrazí se vám jednotlivé výrobky daného dovozce (obr.2)
  6. Kliknutím na výrobek se vám zobrazí zápis z programu NZÚ s informacemi ke kolektoru ( obr.3)
Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3

Více informací k výkonu zjistíte z SVT kolektoru

  • Některé firmy mají uvedeny solární kolektory v seznamu výrobků a technologií programu Nová zelená úsporám. Pokud chcete zjistit o solárním kolektoru více informací, zeptejte se svého dodavatele zda má proveden zápis v NZÚ a zda může sdělit kód SVT solárního kolektoru. Postup jak hledat dle SVT je uveden níže.
  1. Přejděte na stránky Nová zelená úsporám
  2. Zadejte kód SVT solárního kolektoru (obr.1)
  3. Klikněte na vyhledat
  4. Zobrazí se hledaný kolektor dle SVT (obr.2)
  5. Kliknete na název kolektoru a zobrazí se jeho zápis v SVT včetně výkonu (obr.3)
Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3

Tak teď už víme jak zjistit výkon solárního kolektoru a můžeme se dát do porovnávání.

Srovnání výkonů solárních kolektorů

  • Přejdeme k zajímavějším údajům, detailně se podíváme na výkony 3 náhodně vybraných solárních kolektorů. Porovnáme si kolektory Immo Logis GSS 200, solární kolektory Regulus KPR1+ a trubicové kolektory SZ58/1800- 12H. Immo Logis a KPR1+ jsou deskové kolektory, SZ58/1800 je trubicový vakuový solární kolektor.
  • Vstup pro výpočet bude u všech porovnávaných kolektorů shodný: 4 osoby, spotřeba 200l, sklon kolektorů: 45st, orientace: čistý jih, hrubá plocha kolektoru: 4.04m2, lokalita: Praha
  • Jednotlivé výsledky jsou uvedeny níže. Zobrazení provedete kliknutím na křížek po pravé straně.
Referenční systém: Solární kolektory Immo Logis GSS 200 Solární kolektory KPR1+ Solární kolektory SZ58/ 1800- 12H
Energie uspořená oproti referenčnímu systému -41,6 kWh -214,3 kWh
Oproti referenčnímu systému: CO2 úspora-9,6 kg-50,4 kg
Oproti referenčnímu systému: solární úspora-1,4 %-7,4 %
Celkový zisk kolektorového pole2 124,6 kWh1 939,1 kWh

Z výše uváděné tabulky je zřejmý nízký výkon vakuových trubicových kolektorů oproti deskovým kolektorům při instalaci stejné hrubé plochy solárního kolektoru.

Zkusme se na výkon kolektoru podívat z druhé strany

  • Ptáte se kdy je výkon solárního systému na škodu? Víte, že špatně zvolený a dimenzovaný solární systém může vaši investici a dobrý záměr zcela zmařit? Ano, je to tak! Vy chcete solární kolektory koupit a na druhé straně stojí firma, která je chce prodat. Pokud je na protější straně někdo, kdo více kouká na prodej, než na návratnost vaší investice, můžete těžce zaplakat nad pořízením takového systému. 
  • Poohlédli jsme se krátce po netu a hned jsme nalezli jednu ze sestav, která dokáže s Vaší investicí řádně zatočit. Konkrétně se jedná o nabídku 2 ks vakuových trubicových kolektorů s 250l zásobníkem pro 4 osoby. Zkusili jsme daný solární systém situovat do Znojma pod sklonem 30° s orientací na jižní stranu. Ještě, než jsme začali počítat už jsme věděli, co bude zajímavější, než výkon takové sestavy. Nevíte? Stagnace! Pojďme kouknout na obrázek níže.
Stagnace u vakuových trubicových kolektorů
  • Takto časté stagnace u solárních trubicových kolektorů zpravidla do pár let, někdy měsíců celý solární systém odstaví z provozu. Provozní teplota solárních kolektorů je do max. 100°C, následně regulace odstaví čerpadlo. S trochou nadsázky se dá toto přirovnat jako kdybyste jezdili autem mimo obec stále 220 km/h. Přijde okamžik, kdy to bude naposledy. Stejně tak je to i u těchto typů kolektorů. 
  • Na obrázku jsme si ukázali maximální denní teploty na kolektorech. Jestli vás zajímá jak vypadá stagnace v praxi, mrkněte na odkaz dole. Pod odkazem naleznete profesionální bilanci vakuových trubicových kolektorů se všemi parametry.
...

Co je to stagnace solárního systému?

Co znamená stagnace solárních kolektorů? Jedná se v podstatě o ustálenou teplotu kolektoru přijímající sluneční záření bez následného odvodu tepla .

Solární systém Vám profesionálně navrhneme a nainstalujeme. Nechte nám na Vás kontakt, ozveme se!

Prosím vyplňte své jméno.
Prosím vložte své telefonní číslo.
Prosím vložte svůj email.
Napište svou zprávu.

*Odesláním formuláře souhlasíte s využitím svých údajů pro marketingové účely.

Nová zelená úsporám 2013- 2021
Solární systémy na ohřev vody